Bij incontinentie komt vaak schaamte kijken; mensen zijn bang dat anderen het urineverlies kunnen ruiken of zien. Het sociale leven van mensen met incontinentie kan hierdoor behoorlijk worden beperkt. Gelukkig zijn er manieren om ongewild urineverlies te behandelen:

- Trainen van bekkenbodemspieren. Vaak zijn deze spieren te sterk of juist onvoldoende aangespannen. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen dit te veranderen. 
- Trainen van de blaas. Veel naar het toilet gaan werkt averechts; de klachten verergeren. Blaastraining bij een bekkenfysiotherapeut helpt om weer normaal te plassen.
- Aanpassen van toiletgedrag. Veel mensen nemen tijdens het plassen een verkeerde houding aan, plassen niet goed uit of nemen niet goed de tijd voor een toiletbezoek. Een fysiotherapeut kan helpen dit gedrag aan te passen.
- Gebruik van opvangmateriaal beperkt de gevolgen van nat worden. Hierdoor kunt u uw dagelijkse bezigheden veel gemakkelijker doen. Er is ruime keus in opvangmateriaal.
- Er bestaan blaasremmers die vooral nuttig zijn bij aandrang incontinentie.
- Een operatie aan de plasbuis of de prostaat kan uitkomst bieden. Ook het corrigeren van een verzakking van de organen in de onderbuik kan helpen tegen urineverlies.

Blijf niet alleen met urineverlies rondlopen. Uw huisarts en apotheker helpen u graag.

Meer weten over incontinentie? Stel en beantwoord vragen via ons subforum Incontinentie.