Er zijn verschillende vormen van incontinentie. De belangrijkste vormen zijn aandrangincontinentie, inspanningsincontinentie en overloopincontinentie. 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 8 mannen hebben wel eens last van incontinentie. De oorzaken kunnen verschillen, zowel per vorm van incontinentie als per persoon. Incontinentie wordt vaak geassocieerd met een hogere leeftijd, maar kan bij elke leeftijd voorkomen. Zelfs kinderen kunnen last krijgen van incontinentie. 

Oorzaken incontinentie bij vrouwen
Incontinentie bij vrouwen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verzwakte bekkenbodemspieren. Hierdoor lukt het niet goed om de blaas gesloten te houden, waardoor acties als hoesten of lachen al voor urineverlies kunnen zorgen. Door de bekkenbodemspieren te trainen kan deze vorm van incontinentie beter onder controle gehouden worden. Bekkenbodemspieren kunnen zwakker worden na bevallingen of baarmoederoperaties.   

Ook het verlies van mobiliteit, door lichamelijk letsel, ouderdom of bijvoorbeeld door overgewicht, kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer goed in staat is de blaas onder controle te houden, met incontinentie als gevolg. 

Daarnaast zijn er verschillende lichamelijke kwalen die gepaard kunnen gaan met incontinentie. Een urineweginfectie zorgt bijvoorbeeld voor extra aandrang om te plassen, constipatie kan de spieren van de anus verzwakken, waardoor ontlastingsincontinentie kan ontstaan en het gebruik van bepaalde medicijnen om lichamelijke klachten tegen te gaan kan eveneens leiden tot incontinentie. Als de incontinentie optreedt na het innemen van deze medicijnen is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. 

Oorzaken incontinentie bij mannen
Bij mannen komt incontinentie vaker voor dan bij vrouwen. Bij mannen wordt incontinentie namelijk meestal veroorzaakt door een vergrote prostaat of verwijdering van de prostaat. Dit maakt plassen moeilijker en zorgt ervoor dat de blaas vaak niet helemaal geleegd wordt. Dat leidt tot druppelen. Het prostaat kan door de jaren heen groter worden en bij de meeste mannen is deze vanaf hun 50e levensjaar zo groot, dat ze problemen kunnen krijgen met het plassen en meer kans hebben op ongewenst urineverlies.   

Daarnaast kunnen ook mannen last krijgen van incontinentie als gevolg van mobiliteitsverlies, urineweginfecties, constipatie, verzwakte bekkenbodemspieren, overgewicht en verschillende lichamelijke aandoeningen.

Incontinentie bij rokers
Ook rokers kunnen snel last krijgen van incontinentie. Het hevige, aanhoudende rokershoestje kan ervoor zorgen dat de blaas moeilijker onder controle gehouden wordt. Daarnaast heeft roken ook indirect invloed op de kans op incontinentie: roken vergroot de kans op hart- en vaatziekten, die vaak bestreden worden met urineafdrijvende geneesmiddelen. 

Psychische aandoening en incontinentie
Ook een psychische aandoening kan leiden tot incontinentie. Als de hersenen niet goed merken dat er urine of ontlasting op komst is of niet in staat zijn hier op te reageren, leidt dit tot incontinentie.