Het spiraaltje is een van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen. Na het plaatsen hoef je je namelijk vijf jaar nergens zorgen over te maken. Zoeken naar condooms of dagelijks een pil slikken is niet meer nodig. Het is dus veilig, maar ook heel gemakkelijk.

Zo werkt het
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonspiraal en het koperspiraal. De werking van het hormoonspiraal is eenvoudig, maar doeltreffend. In de baarmoederhals zit een soort slijmprop. Het progestageen zorgt ervoor dat die wat dikker wordt. Hierdoor kunnen zaadcellen niet in de baarmoeder terechtkomen. Daarnaast worden de zaadcellen op deze manier vertraagd. Het spiraaltje heeft ook invloed op de menstruatie. Het baarmoederslijmvlies wordt namelijk vrij dun, waardoor het bloedverlies veel minder wordt en soms zelfs verdwijnt. Het hormoonspiraal wordt daarom niet alleen voorgeschreven als anticonceptiemiddel, maar ook om overmatig bloedverlies en andere cyclusproblemen te verminderen.

Het koperspiraal werkt iets anders. Dat zorgt voor een ontstekingsreactie in het lichaam, waardoor bevruchting niet mogelijk is. Het koperspiraal is na plaatsing vijf tot tien jaar werkzaam en kan daarna eenvoudig weer vervangen worden. Het gebruik van het koperspiraal kan de menstruatieklachten verergeren.

Voordeel ten opzichte van de pil

Het spiraaltje heeft verschillende voordelen ten opzichte van de pil. Zo is de kans op zwangerschap veel kleiner, omdat het spiraaltje elke dag werkt, ongeacht of er een pil is ingenomen. Een ander voordeel is dat het spiraal veel minder hormonen bevat. Het gebruik ervan heeft dus praktisch geen negatieve gevolgen voor je gezondheid. Daar staat tegenover dat het spiraal een van de meest betrouwbare manieren biedt om je te beschermen tegen een zwangerschap.

Ook voor jou?
In principe is het spiraaltje geschikt voor iedere vrouw. Toch is het verstandig om het gebruik ervan eerst met je arts te bespreken. Die kan ook de plaatsing verzorgen en je ervaringen in de eerste maanden monitoren. Het kan namelijk zijn dat je lichaam in de eerste drie tot zes maanden nog aan het spiraaltje moet wennen. Dat kan dan leiden tot onregelmatig bloedverlies. Na die periode zal je echter geen last meer hebben van die klachten.

Bron: Mijnanticonceptie.nl