Dagelijks twee keer tanden poetsen legt de basis voor een gezond gebit. Maar met alleen poetsen kom je er niet. Ook flossen, een jaarlijks bezoek aan de tandarts en gezond eten zijn belangrijk.


Voeding heeft namelijk invloed op elke cel in het lichaam en dus ook op bijvoorbeeld tanden en tandvlees. Wie veel suiker binnen krijgt, heeft vaak meer last van tandplak en gaatjes. Snoepjes en frisdrank zijn dus funest voor het gebit. Maar wat kun je daarvoor in de plaats nemen? Hier vind je 5 lekkernijen die je gebit sterker maken en de kans op gaatjes verkleinen.

Suikervrije kauwgom
Op kauwgom kauwen is een goede manier om niet te veel te snoepen. Let er wel op dat de kauwgom Xylitol bevat. Dit stofje vervangt suiker en voorkomt dat schadelijke bacteriën het glazuur aantasten. Ook verwijdert het plak en bacteriën van de tanden. Het geeft dus wel een soort zoete smaak, maar heeft verder een werking die tegenovergesteld is aan de werking van suiker.


Peren
Fruit is sowieso gezond, maar als je één fruitsoort moet kiezen dat een aantoonbaar positieve uitwerking op het gebit heeft, dan kom je vanzelf uit op peren. De vezels in peren stimuleren de speekselaanmaak. Ook neutraliseren peren het zuur in de mond. Dit geldt ook voor een aantal andere fruitsoorten, waaronder appels, bananen en ananas. Let op: het gaat hier alleen om vers fruit; gedroogd fruit is veel zoeter en daarom slechter voor het gebit.  

Kraanwater
Een glas water is goed voor het hele lichaam, maar in het bijzonder voor je tanden. Volgens het National Institute of Dental and Craniofacial Research versterkt water het glazuur. Dit geldt vooral voor water dat fluoride bevat. Fluoride maakt de schadelijke invloed van zuur op het gebit ongedaan en houdt de mond schoon. Bovendien kan het bacteriën wegspoelen en vult het de maag, waardoor je minder zin hebt in snoepjes of andere tussendoortjes die het gebit weer kunnen beschadigen.

Kaas
Kaas bevat maar weinig suiker en zuur en veel calcium. Ook bevat het caseïne, een proteïne dat het tandoppervlak versterkt. Hierdoor krijgen bacteriën minder de kans om schade aan te brengen. Volgens experts is vooral het eten van wat oudere, Parmezaanse kaas goed voor je tanden. Dat type kaas gaat de nadelige effecten van zuur tegen en blijkt er bij zwangere vrouwen en patiënten die chemo ondergaan voor te zorgen dat ze minder vaak over hoeven geven. Dit betekent ook dat de tanden minder vaak te maken krijgen met een zuuraanval. 

Bleekselderij
Verse, rauwe groenten zijn goed voor de tanden, omdat je hier goed op moet kauwen. Kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor bacteriën uit de mond weggespoeld worden en de tanden niet aan kunnen tasten. Bleekselderij blijkt helemaal een topper te zijn, omdat de natuurlijke vezels in bleekselderij de tanden ook nog eens schoonmaken. 

Test: Hoe gezond is jouw mond?
Deze vijf lekkernijen staan niet op zichzelf; er zijn veel meer soorten eten en drinken die de tanden versterken, denk bijvoorbeeld aan melk. Misschien krijg je ongemerkt al het één en ander binnen, of ben je van nature gezegend met een sterk gebit. Als je eerst eens wilt weten hoe het ervoor staat met je gebit, doe dan de zelftest

Bron: Huffington Post

Wat doe jij om je tanden in goede conditie te houden? Deel het op het forum. Meer tips over een goede mondverzorging zijn te vinden in het dossier Mondverzorging.