Sporten is goed voor je; je spieren worden sterker, je raakt overtollige kilo's kwijt en dankzij de endorfine die je aanmaakt, wordt knap je er ook geestelijk van op. Toch blijkt niet alles beter te worden van sporten. Je gebit bijvoorbeeld. Uit een nieuw onderzoek onder atleten blijkt dat intensief sporten op onverwachte manieren kan bijdragen aan tandproblemen. De atleten bleken met name meer kans te hebben op gaatjes en andere mondproblemen.

Duits onderzoek
Om meer inzicht te krijgen in deze materie, besloten onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in Heidelberg een onderzoek uit te voeren onder 35 atleten en 35 'gewone' gezonde volwassenen. Alle deelnemers vulden vragenlijsten in oer hun eetgewoontes, hun mondverzorging en de sport die ze beoefenden. Vervolgens werden proeven uitgevoerd. Hieruit bleek dat de atleten veel meer last hadden van erosie van het tandglazuur. Ook hadden ze over het algemeen meer gaatjes. Des te langer de atleten trainden, des te meer problemen ze hadden. Vooraf werd gedacht dat de consumptie van sportdrankjes en -repen mogelijk invloed zouden hebben, maar dat kon niet worden aangetoond. Ook mondverzorging zou geen invloed hebben gehad.

Opvallend genoeg waren de verschillen tussen de atleten en de controlegroep pas te zien op het moment dat de atleten gingen trainen. Door het trainen produceerden ze minder speeksel en werd het speeksel zuurder. Hierdoor nam de beschermende werking van het speeksel af en leek het zelfs een negatief effect op de tanden te hebben.

Bron:New York Times