De meeste Nederlanders puzzelen tegen het einde van het jaar hun nieuwe zorgverzekering bij elkaar. Heb ik volgende jaar aanvullende fysiobehandeling nodig? Verhoog ik mijn eigen risico voor een lagere premie? En die tandverzekering, is dat een goed idee of overbodige kostenpost?

Tandartskosten in je basisverzekering

Om die laatste vraag te behandelen moet je eerst weten wat er in de basisverzekering wordt vergoed. Dan kun je vervolgens beter inschatten of het slim is om je zorgverzekering verder uit te breiden. Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste kosten namelijk uit de basisverzekering vergoedt. Een beugel, brug, kroon of implantaat valt voor kinderen echter niet onder de basisverzekering.

Voor volwassen zijn de meeste kosten niet gedekt door de basisverzekering. Het is daarom verstandig om de mogelijke kosten goed in kaart te brengen. Heb je altijd een gezond gebit en heb je alleen de controles nodig? Of is er elke keer meer werk aan de winkel? Dat maakt natuurlijk veel uit voor de keuze van een aanvullende tandverzekering.

Kosten van tandartsbehandeling

De precieze kosten verschillen natuurlijk per tandarts. Maar voor een controle ben je iets meer dan € 20 kwijt. Dat valt natuurlijk nog te overzien, zelfs als je twee keer per jaar voor een controle gaat. Moet er een röntgenfoto gemaakt worden? Dan komt er al snel € 30 bovenop. En voor het verwijderen van tandsteen betaal je zo’n € 13 per vijf minuten.

Met een standaard controle en wat gebruikelijke behandeling zit je dus al snel op zo’n € 75. Maar wat als er meer nodig is? Zoals:

  • vulling                                     € 80 tot € 120
  • wortelkanaalbehandeling       € 500

Zoals je ziet kunnen die kosten flink oplopen. Daarnaast zijn de kosten van een kroon, een brug en een implantaat geheel afhankelijk van hoe ingewikkeld de procedure is, maar reken daar ook maar op hoge kosten.

Dus, wel of geen tandverzekering?

De gok wagen op basis van de gezondheid van je gebit is niet altijd even verstandig. Je kunt jarenlang geen gaatjes hebben en toch ineens een wortelkanaalbehandeling nodig hebben. De vraag is dus eigenlijk vooral of je de mogelijke kosten zelf kunt betalen. Wordt dat met de hiervoor genoemde bedragen lastig? Dan is een tandverzekering een geruststellend idee en een goede investering voor een gezond gebit.