Het hebben van slechte ogen, oftewel een oogafwijking is geen ziekte, maar een refractiefout van de ogen. Dit houdt in dat het oog zich onvoldoende accommodeert (aanpast) om het beeld scherp op je netvlies te projecteren. Om weer scherp te kunnen zien, kan je je ogen laten laseren. Daarmee kunnen de oogafwijkingen: bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), ouderdomsverziendheid (presbyopie) en een cilinderafwijking (astigmatisme) gecorrigeerd worden. Je bent niet meer afhankelijk van je lenzen of bril.

Bij een oogafwijkingen (refractieafwijking) heeft je oog niet de juiste vorm. Je oog is te lang, te kort of vervormd. Hierdoor kun je niet scherp zien. Er zijn verschillende oogafwijkingen: bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), ouderdomsverziendheid (presbyopie) en een cilinderafwijking (astigmatisme). Om je oogafwijking te corrigeren, kun je kiezen voor een bril, contactlenzen of ooglaseren. Lees hieronder meer over je sterkte (oogafwijking).

Bijziendheid

Als je last hebt van bijziendheid dan zie je dichtbij wel scherp, maar ver weg niet. Het is bijvoorbeeld lastig om de ondertiteling van de TV te lezen. Bijziendheid wordt aangegeven met een minteken. Je kunt je ogen laten laseren als je sterkte tussen de -0,75 en -10 ligt.

Verziendheid

Als je daarentegen last hebt van verziendheid, dan is het precies andersom. Je ziet in de verte wel scherp, maar dichtbij niet. Je kunt de ondertiteling van de TV makkelijk lezen, maar het lezen van een boek kost je veel moeite. Verziendheid wordt aangegeven met een plusteken. Je kunt je ogen laten laseren als je sterkte tussen de +0.5 en +4.50 ligt.

Deze oogafwijking wordt vaak verward met ouderdomsverziendheid, maar is anders omdat de afwijking niet wordt veroorzaakt door het ouder worden.

Ouderdomsverziendheid

De officiële term is presbyopie. Bij deze afwijking zijn precisietaken zoals het lezen van een boek of breien erg lastig, omdat je niet scherp kunt zien. Deze klachten ontstaan vaak na het 40ste levensjaar.

Ooglaseren is alleen mogelijk als je ook een minafwijking hebt. Bij deze oogafwijking is de monovisie ooglaserbehandeling de enigste optie.

Cilinderafwijking

Bij een cilinderafwijking heeft je oog niet de vorm van een mooie voetbal, maar van een rugbybal. Hierdoor kun je dichtbij en ver weg niet goed zien. Er wordt vaak gedacht dat een cilinder niet gelaserd kan worden, maar bij een goede ooglaserkliniek is dit wel degelijk mogelijk. Vaak gaat een cilinder gepaard met bijziendheid of verziendheid. Een ooglaserbehandeling is mogelijk tot 6 dioptrieën.