Volgens VeiligheidNL, het expertisecentrum voor veiligheid, wordt er elke 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp behandeld na een val. Veel van de ouderen die vallen, zo’n 57%, lopen breuken op. Dat komt omdat de botten poreuzer worden met de jaren. De heupbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken bij ouderen. Van de ouderen die na een val op de spoedeisende hulp behandeld worden, heeft 14% een heupfractuur.
Hebben we het over een gebroken heup? Dan hebben we het over een breuk in het bot tussen de bekken en het bovenbeen. Het heupgewricht bestaat naast een kop en een kom ook uit een ‘heuphals’. Die zit aan het einde van het bovenbeen en loopt over in de ‘heupkop’. In het bekken zit de ‘heupkom’ waar de kop in past. Bij een heupbreuk breekt meestal deze ‘hals’. De breuk is niet alleen pijnlijk maar kan er ook voor zorgen dat de oudere afhankelijk wordt. Hij of zij kan een tijd niet of minder goed lopen.
Revalideren van een heupbreuk
Hoe de heupbreuk behandeld wordt, is afhankelijk van waar het bot gebroken is. Bij de meest voorkomende heupbreuk, in de hals, is een operatie noodzakelijk. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. Als de breuk dichtbij het bekken zit, wordt de hals vaak vastgezet met een metalen schroef of de heupkop wordt vervangen door een prothese. Als de breuk juist dichter bij het bovenbeen zit, wordt er vaak een schroef-pen combinatie gebruikt. Waarbij de pen in het bovenbeen zit en de schroef in het bekken.
Hoe snel iemand na de operatie weer kan lopen, hangt vooral af van zijn of haar conditie. Jongere mensen zijn vaak sneller weer op de been dan ouderen. Maar eventuele complicaties na de operatie kunnen het herstel moeilijk maken. De wond kan ontsteken of er kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Het totale herstel kan lang duren. Soms is de breuk pas na een jaar hersteld.
Hulpmiddelen
Bij het revalideren zijn de eerste stappen het rechtop zitten en beetje bij beetje gaan lopen. Het lopen kan met een kruk, looprek, rollator of wandelstok. Voor de gehele revalidatie kijkt de arts of het nodig is om iemand door te verwijzen naar een revalidatiecentrum of dat iemand thuis kan herstellen. In het revalidatiecentrum zijn deskundigen en middelen beschikbaar om te helpen.
Als iemand thuis herstelt, kunnen naast een wandelstok ook andere hulpmiddelen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een traplift om de trap op te komen. Traplopen kan moeilijk en soms ook pijnlijk zijn na de heupoperatie. Met een traplift kan iemand dan veilig en gemakkelijk naar boven of beneden. De prijs van een traplift, en veel andere hulpmiddelen, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. In veel gevallen is het mogelijk om een hulpmiddel te huren, als deze maar kort nodig is.
Top Dossiers