Uw huis is niet alleen een plek om te slapen, maar ook een plek om te leven. Het is waar u samenkomt met familie en vrienden en waar u herinneringen creëert. Voor velen is het interieur ook een manier om hun persoonlijkheid uit te drukken. Interieurliefhebbers van alle leeftijden besteden daarom graag tijd en aandacht aan het interieur.

Maar wat als u plotseling minder mobiel wordt en traplopen een uitdaging is? Een traplift kan in dat geval een veilige oplossing zijn waardoor u niet hoeft te verhuizen, maar hoe zorgt u ervoor dat dit hulpmiddel past bij het interieur? In dit artikel leest u drie belangrijke tips om een traplift te laten aansluiten bij het interieur waar u zo trots op bent.

Tip 1: Kies de juiste kleuren

Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor een traplift die qua kleur past bij het bestaande kleurenpalet in de woning. Bepaal hiervoor eerst de basis- en accentkleuren van het interieur. Om de basiskleur te bepalen kijkt u naar de kleur van de grootste elementen die in de woning aanwezig zijn, zoals de kleur van de wanden, de vloer en grotere meubels zoals de bank. Om de accentkleuren te bepalen noteert u welke kleuren vaak terugkomen in uw accessoires, beperk de accentkleuren tot een maximum van drie. Schrijf deze kleuren op, zodat u een handig overzicht heeft.

Tegenwoordig zijn er moderne trapliften verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kunt u bijvoorbeeld de rail in iedere gewenste RAL-kleur laten coaten en heeft u voor de stoelbekleding ook verschillende opties. Voor de rail van uw traplift kiest u een basiskleur vanuit het overzicht dat u gemaakt heeft. Dit zijn meestal neutrale tinten zoals wit, beige of grijs. Voor de bekleding van de stoel kunt u een accentkleur kiezen uit de drie kleuren die u heeft opgeschreven. Deze zijn vaak kleurrijker, zoals rood, blauw of geel.

Tip 2: Neem de trap mee in het ontwerp

Het laten installeren van een traplift is een bewuste en vaak permanente aanpassing in uw woning. Nu u de kleur van uw traplift gekozen heeft op basis van de vorige tip, is het tijd om te overwegen of u ook de trap zelf ook meeneemt in het ontwerp. Aangezien de traplift op uw trap bevestigd wordt, is het mooi als deze kleuren overeenkomen. Om dit te bepalen kijkt u naar het kleurenpalet dat u gemaakt heeft met basis- en accentkleuren. Komt de huidige kleur van uw trap overeen met dit kleurenpalet? Dan kunt u de trap zo laten. Als uw trap een hele andere kleur is, overweeg dan om ook de trap ook een make-over te geven.

Kies bijvoorbeeld voor trapbekleding (of verfkleur) die een of twee tinten donkerder is dan de rail van uw traplift. Op deze manier weet u zeker dat de traplift opgaat in uw interieur. Het is misschien een investering, maar wel een investering waar u als interieurliefhebber voor langere tijd blij van word

Tip 3: Neem de hal en overloop ook mee

Ten derde is het belangrijk om de hal en overloop te betrekken bij het ontwerp. Het op- en afstappen van de traplift gebeurt in bijna alle gevallen beneden in de hal en boven op de overloop. Vanwege veiligheidsredenen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om comfortabel op- en af te stappen en dat er geen obstakels in de weg staan. Kader deze ruimte na installatie van de traplift goed af en zorg ervoor dat u precies weet welke ruimte vrij moet blijven. Vraag bijvoorbeeld iemand in uw omgeving om deze ruimte (tijdelijk) af te plakken met tape.

De overgebleven ruimte kunt u gerust gebruiken om in te richten, zodat dit goed past bij uw trap en traplift. Denk er bijvoorbeeld aan om een kastje neer te zetten in de hal of overloop in dezelfde kleur als de stoelbekleding. Een andere esthetische oplossing voor een traplift op een wenteltrap is om een gallery-wall (meerdere schilderijen bij elkaar) te creëren in het trapgat. Om dit nog meer persoonlijk te maken kiest u voor foto’s van uw familie en vrienden. Vraag hen ook om mee te helpen met de uitvoering, dit is een leuk klusje om samen te doen en herinneringen op te halen.

Met deze drie tips wordt uw nieuwe traplift niet alleen een praktische oplossing, maar ook een stijlvolle toevoeging aan het interieur.