Paardenmelk wordt al duizenden jaren gebruikt. De paardenmelk, die al sinds de prehistorie door de mens wordt geconsumeerd, werd eeuwenlang door de Mongolen, de bevolking van Centraal-Azië en de Indo-Europese steppen gedronken. 

De kennis van de voordelen van paardenmelk dateert uit de tijd van het oude Griekenland. De eigenschappen ervan werden benadrukt door diëtisten en oude artsen zoals Aristoteles en Hippocrates. 

Ezelinnenmelk werd al door de Romeinen gebruikt voor zijn therapeutische eigenschappen. 

In Westerse landen werd veel minder paardenmelk geconsumeerd dan koemelk, maar toch heeft paardenmelk de laatste twintig jaar een passie gewekt voor zijn voedingswaarde en zijn samenstelling die dicht aanleunt bij die van moedermelk.

7 Voordelen van Paardenmelk 

Paardenmelk, vergelijkbaar met ezelinnenmelk, is vandaag de dag weinig bekend bij het publiek. Toch worden deze twee soorten melk al duizenden jaren gebruikt, zowel voor hun voedingswaarde als voor hun cosmetische kwaliteiten. 

  1. Paardenmelk of merriemelk biedt de hoogste voedingswaarde voor de menselijke gezondheid. Een gedetailleerde blik op de gezondheidsvoordelen die paardenmelk aan de mens biedt, zal helpen om te begrijpen hoe het gebruik van paardenmelk op een regelmatige manier kan worden gebruikt.

  2. Paardenmelk is gemakkelijk te verteren voor alle leeftijdsgroepen, omdat het minder caseïne bevat. De antibacteriële boost die paardenmelk biedt aan het menselijk lichaam brengt de darmflora weer in balans en vermindert de symptomen van indigestie, opgeblazenheid en constipatie.

  3. Paardenmelk bevat vele soorten Vitaminen, waarvan sommige Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C en Vitamine E. Het Vitaminegehalte in Paardenmelk is hoger dan in Koemelk.

  4. De calorieën in paardenmelk zijn bijna 50% lager dan in koemelk. Dit zorgt ervoor dat het cholesterolgehalte op elk moment in een gezonde verhouding blijft. 

  5. Paardenmelk staat bekend om de verbetering van de eczeem symptomen die voorkomen bij mensen die helpen de huidskleur zo goed mogelijk in stand te houden. Het beschermt ook mensen tegen Psoriasis, allergieën, irritatie en Rosacea. Het aanbrengen van paardenmelk op de huid door het toevoegen van kokosnootolie of aloë helpt de huid op elk moment op een superieure manier in stand te houden.

  6. De consumptie van paardenmelk verhoogt de botdichtheid bij mensen. De juiste niveaus van botdichtheid zorgen voor een goed uiterlijk en het behoud van de lichaamscontouren gedurende alle leeftijden. Het helpt ook bij het weghouden van bot- en gewrichtspijnen, vooral wanneer mensen 40 jaar oud zijn en de fysieke aspecten de neiging hebben om te verslechteren. Dit beschermt mensen tegen osteoporose en andere bot gerelateerde aandoeningen.

  7. Het voldoende gehalte aan aminozuren in paardenmelk helpt het immuunsysteem in het menselijk lichaam op elk moment te beschermen. Het immuunsysteem blijft gezond gedurende het hele leven wanneer paardenmelk regelmatig wordt geconsumeerd.

Hoe Paardenmelk Consumeren?

Er zijn verschillende manieren om paardenmelk te gebruiken, afhankelijk van de regio waar u woont en de reden waarom u paardenmelk wilt consumeren.

Paardenmelk kan gebruikt worden als voedingssupplement voor een betere gezondheid, als schoonheidsproduct of als gastronomische ervaring tijdens een reis door Mongolië.

Verse paardenmelk

Voor iedereen die het geluk heeft om in de buurt van een paardenmelkerij te wonen, is verse of ingevroren paardenmelk het beste.

Paardenmelk in poeder en capsules

Paardenmelk in verse of bevroren vorm is in de meeste landen niet gemakkelijk te verkrijgen. Daarom zijn voedingssupplementen met paardenmelk poeder in capsules of tabletten een betere oplossing voor de dagelijkse inname. De paardenmelk capsules van Equilac zijn dan ook ontzettend populair. 

Paardenmelkse kaas

Sommige paardenmelk boerderijen produceren kaas van paardenmelk. Door het lage caseïne- en vetgehalte van paardenmelk is het minder geschikt voor het maken van kaas, omdat je tot 20 liter paardenmelk nodig hebt om een kilo kaas te produceren.