Een hogere dosis vitamine D voorkomt botbreuken bij oudere vrouwen, zo blijkt uit Zwitsers onderzoek. Het gaat hierbij om een hoeveelheid van minimaal 800 IU vitamine D per dag. Die inname zou de kans op heupfracturen met maar liefst 30 procent verkleinen. Een grotere dosis is nog beter, maar aan een lagere dosis heb je niet zoveel; bij minder dan 792 IU per dag is geen effect zichtbaar.

Meer vitamine D binnen krijgen
Volgens Dr. Anna Lasak van het Montefiore Medical Centre in New York City is dit logisch, want vitamine D is goed voor de botten. Vitamine D wordt normaal gesproken door het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar zonnebrandcrème gaat dit effect tegen. Meer vitamine D binnenkrijgen kan ook door vette vis, eieren en bepaalde soorten paddenstoelen te eten. In de praktijk blijkt het lastig te zijn voldoende vitamine D binnen te krijgen, zeker voor oudere mensen, omdat hun lichaam de vitamine minder goed opneemt.

Bewezen effectiviteit
Dit onderzoek is niet het eerste onderzoek dat laat zien dat vitamine D goed voor het lichaam is. Ook de combinatie met calcium is effectief, hoewel dan wordt aanbevolen om niet meer dan 1000 mg per dag te nemen, omdat anders de positieve effecten van de vitamine D teniet kunnen worden gedaan.

Bron: Yahoo.com

Afbeelding: pedrosimoes7, Flickr.com