Voor het eerst in de geschiedenis kent Nederland een grote groep vrouwen op de arbeidsmarkt die in de overgang zit. Het aantal werkende vrouwelijke 55-plussers is namelijk een relatief nieuw fenomeen. Vakbond CNV heeft daarom onderzoek uitgevoerd onder ruim 2.000 werkende vrouwen die in de overgang zitten. En de resultaten liegen er niet om. 

Het onderzoek

Begin 2021 publiceert de vakbond de resultaten van hun onderzoek. De meerderheid van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat de combinatie van werken en in de overgang zitten hen zwaar valt. Bekende overgangsklachten zoals opvliegers, slapeloosheid en stemmingswisselingen zorgen ervoor dat de vrouwen minder productief op werk kunnen zijn. 

Dit is ook terug te zien in het ziekteverzuim bij vrouwen tussen de 44 en 60 jaar. In een derde van de gevallen is het ziekteverzuim terug te herleiden naar overgangsklachten. Hierdoor komt het verzuim door hormonale veranderingen die er plaatsvinden tijdens de overgang, veel vaker voor dan werkgevers zich vaak realiseren. 

Een veelgehoorde reden om de overgangsverschijnselen op werk niet ter sprake te brengen, is het feit dat vrouwen bang zijn dat dit een negatieve impact heeft op hun carrièrekansen. Van de vrouwen die wel op werk hebben aangegeven dat de overgang hun werkzaamheden in de weg zit, geeft 80% aan dat haar werkgever begrip heeft voor de klachten. Slechts 30% geeft aan dat hun werkzaamheden ook daadwerkelijk zijn aangepast aan de situatie.

Waar heb je last van?

In Nederland hangt nog steeds een taboe rondom zaken zoals de overgang. Hierdoor worden de ervaren klachten vaak niet één-op-één gerelateerd aan de overgang. Dit kan misdiagnoses tot gevolg kan hebben. Zo wordt regelmatig gesteld dat er sprake is van een burn-out, terwijl de hormonale disbalans (veroorzaakt door de overgang) in de meeste gevallen de eigenlijke oorzaak is van de klachten. 

Het gebrek aan kennis wat betreft de overgang moet daarom worden verholpen. Wanneer de vrouwen continu te horen krijgen dat ze een burn-out hebben, gaan ze daar zelf ook in geloven. Hierdoor wordt het ziekteverzuim alleen maar groter. Maak daarom de overgang bespreekbaar, leer huisartsen de klachten te herkennen en school vertrouwensartsen in de problematiek.

De overgang als maatschappelijk probleem

Naast de fysieke en psychische verschijnselen die vrouwen ervaren tijdens de overgang, is het een veel breder maatschappelijk en economisch probleem dat ook de werkgevers aangaat. Ziekteverzuim leidt namelijk niet alleen tot hoge kosten, maar ook tot het verspillen van talent. 

Het percentage werkende vrouwen in de overgang zal de aankomende jaren alleen maar groeien. Als je daarnaast bedenkt dat de kinderen die nu worden geboren tot hun 75e moeten doorwerken, heb je als 55-plusser nog een flinke carrière te gaan. Daarom geldt des te meer dat de invloed van de overgang op je werkzaamheden bespreekbaar moet worden gemaakt. Ga gezamenlijk op zoek naar oplossingen. Zo biedt voor sommige vrouwen het hebben van meer flexibiliteit in haar werktijden en vaker kunnen werken vanuit huis een uitkomst.