De overgang, ook bekend als de menopauze, markeert het einde van de menstruele cycli bij een vrouw, wat officieel wordt vastgesteld nadat ze twaalf maanden geen menstruatie meer heeft gehad. Dit natuurlijke onderdeel van het ouder worden vindt meestal plaats tussen de 45 en 55 jaar, maar de leeftijd kan variëren. De overgang is geen ziekte, maar een normale fase in het leven van een vrouw, die het einde van haar vruchtbare periode aangeeft.

Symptomen

De symptomen van de overgang kunnen variëren in intensiteit en omvatten:
- Opvliegers en nachtelijk zweten
- Slaapproblemen
- Stemmingswisselingen
- Vaginale droogheid en ongemak tijdens geslachtsgemeenschap
- Verminderd libido
- Droge huid, ogen of mond
- Gewichtstoename en veranderingen in lichaamsvorm

Oorzaken

De overgang wordt primair veroorzaakt door een afname in de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron door de eierstokken. Naast de natuurlijke verouderingsprocessen kunnen chirurgische ingrepen zoals een hysterectomie of bepaalde medische behandelingen zoals chemotherapie en bestralingstherapie ook de overgang induceren of versnellen.

Behandeling en Beheer

Hoewel de overgang een natuurlijk proces is, kunnen de symptomen voor sommige vrouwen hinderlijk zijn. Behandelingen en strategieën voor het beheer van symptomen kunnen omvatten:
- Hormoontherapie om de meest ernstige opvliegers en nachtelijk zweten te verlichten.
- Vaginale oestrogeenpreparaten voor vaginale droogheid.
- Antidepressiva voor stemmingswisselingen.
- Levensstijlaanpassingen zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, stoppen met roken, en stressmanagementtechnieken.

Preventie van Langetermijngezondheidsproblemen

Na de menopauze neemt het risico op bepaalde gezondheidsproblemen toe, waaronder osteoporose en hart- en vaatziekten. Het is belangrijk voor vrouwen om regelmatig medische controles te ondergaan, zoals botdichtheidstests en hartgezondheidsevaluaties, om hun risico op deze aandoeningen te beheren.

De ervaring van de overgang kan sterk variëren tussen vrouwen. Sommigen hebben minimale symptomen en maken een soepele overgang, terwijl anderen significante uitdagingen ondervinden. Een open dialoog met zorgverleners kan vrouwen helpen geïnformeerde keuzes te maken over hun zorg en behandeling tijdens deze fase van hun leven.