Heb je last van rugklachten? En belemmeren deze klachten jou in je dagelijks leven? Laat je klachten dan onderzoeken. Het hebben van rugklachten is niet alleen vervelend, het kan ook voor onzekerheid zorgen. Want waar komen je klachten vandaan? Radiologisch onderzoek kan misschien hulp bieden bij het vinden van een antwoord op deze vraag. Blijf dus niet onnodig lang met pijn in je rug rondlopen en laat je rug vakkundig onderzoeken bij de huisarts of bij een (medisch) specialist.

Radiologisch onderzoek

Rugklachten zijn vervelend en kunnen tal van verschillende oorzaken hebben. Soms blijkt de oorzaak van de rugpijn heel onschuldig te zijn. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het langdurig aannemen van een verkeerde houding. Dit kan op den duur vervelende rug- en nekklachten geven. In sommige gevallen blijkt de oorzaak van een rugprobleem wat complexer te zijn. Vaststaat in ieder geval dat je voor een oplossing van jouw rugpijn eerst de oorzaak moet kennen. Het laten uitvoeren van een MRI hernia is dan ook raadzaam in het geval van hevige rugklachten. Bij deze MRI-scan wordt jouw rug duidelijk in beeld gebracht. Zo kan de radioloog goed de staat van jouw rug beoordelen.

Wat is de oorzaak van jouw rugklachten?

Veel mensen kampen weleens met rugklachten. De oorzaak van deze klachten is vaak onschuldig en de klachten gaan doorgaans vanzelf over. Wanneer de rugklachten langdurig aanhouden kan dat voor onzekerheid zorgen. Want wat is de oorzaak van jouw rugklachten? Heb je jouw rug langdurig overbelast en kamp je daarom met veel rugpijn? Of is er wellicht sprake van een hernia? Een MRI kan antwoord geven op deze vragen. Niet weten wat er aan de hand is met je rug kan onrust veroorzaken. Het laten uitvoeren van een MRI-scan is dan ook verstandig. Zo kan de eventuele oorzaak van jouw klachten worden vastgesteld of juist worden uitgesloten.

Zo gaat de scan in zijn werk

Een (preventieve) MRI-scan kan je zonder verwijzing laten maken en is gericht op het (vroegtijdig) opsporen van eventuele aandoeningen en/of risicofactoren. Tijdens het onderzoek dien je plaats te nemen op een bank. Deze bank wordt vervolgens een tunnel ingeschoven. In deze tunnel wordt jouw rug volledig gescand. Voor een goede weergave van jouw rug is het belangrijk dat je tijdens het onderzoek goed stilligt. Je wilt immers voorkomen dat beweging de kwaliteit van de opnamebeelden verstoort. De scan zelf maakt een hoop lawaai, maar hier hoef je je geen zorgen over te maken. Je kunt namelijk gewoon middels een koptelefoon naar jouw favoriete muziek luisteren tijdens het onderzoek! Hierdoor vliegt de tijd voorbij en heb jij snel inzicht in de staat van jouw rug.