De cijfers van 2020 zijn nog niet beschikbaar, maar in 2019 waren er bijna 600.000 nieuwe gevallen van rugklachten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn hier verschillende oorzaken voor. Het gaat onder andere om een ongezonde leefstijl, waarbij obesitas en roken uitdrukkelijk worden genoemd, maar ook werkgerelateerde oorzaken en met name fysiek zwaar werk spelen een rol. Potentiële gevolgen zijn pijn, een verminderde mobiliteit, problemen met lichamelijk functioneren en slaapproblemen. Daarom deze tips die helpen om beter te slapen. Slaapmiddelen laten we hierbij achterwege.

# 1. Kies een geschikte matras

Gebruik in de eerste plaats altijd een goed matras bij rugklachten. Wat een goed matras is, valt moeilijk te zeggen en is sterk afhankelijk van het type rugklachten, maar ook van de slaappositie. Een goede verdeling van de lichaamsdruk en een correcte hardheid zijn daarbij heel belangrijk. Hierdoor valt het moeilijk te zeggen wat voor jou het beste matras is, maar in ieder geval zijn er wel een aantal zaken waarop je kan letten. Traagschuim is bijvoorbeeld heel geschikt voor mensen met rugpijn, voornamelijk omdat het zich goed aan de lichaamscontouren aanpast. Toch vindt niet iedereen de zachtheid even fijn. Het is dus ook een tikkeltje afhankelijk van je eigen voorkeuren.

# 2. Kussens gebruiken tijdens het slapen

Soms hoef je niet meteen het matras te vervangen, maar volstaat het om er even een kussen bij te nemen. Voor een zijslaper met pijn langs de schouderbladen kan het bijvoorbeeld volstaan om een kussen voor de borst te leggen en de bovenste arm hierop te laten rusten. Hierdoor neemt de schouderspanning af.

Rugslapers met lage rugklachten kunnen dan weer een kussen onder hun knieën leggen. De rugholte wordt hierdoor kleiner en ook hier neemt de spanning af. Wanneer dit niet volstaat, kijk je toch beter even uit naar de beste topper voor rugklachten. Vooral een dikkere en zachtere topper is hier meestal een goede keuze.

# 3. Oefeningen om rugpijn te voorkomen

Wanneer spieren en gewrichten lekker soepel blijven, worden de rugklachten al snel minder. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. Ga af en toe eens wandelen en doe een aantal oefeningen. Een heel goede oefening om de rug te versterken, is door op de handen en knieën te zitten en de rechterarm en het linkerbeen tegelijkertijd uit te strekken. Deze houding moet je dan een tijdje blijven aannemen, zonder dat het pijn begint te doen. Daarna verwissel je van arm en been. Overdrijf niet zodat je geen blessures oploopt. Deze oefening ongeveer tien keer per kant doen, volstaat.

# 4. Naar de fysiotherapeut

Het beste advies? Laat je concreet adviseren. Rugklachten kunnen veel oorzaken hebben en een fysiotherapeut kan helpen bepalen waar de oorzaak ligt. Ook als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een nieuwe matras, kan je altijd even om advies vragen. Fysiotherapie zit overigens gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering en ook oefentherapie wordt gedeeltelijk vergoed. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte voorwaarden en vergoedingen.