Seksueel verlangen en activiteit verandert gedurende de levensduur. Seksuele activiteit neemt af naarmate iemand ouder wordt, zo blijkt uit onderzoek. De monitor ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2017’ deed onderzoek onder ruim 17.000 respondenten. Van de 25- tot en met 39-jarigen had 85% de laatste zes maanden seks met een partner. 

Onder 70-plussers is dat iets meer dan de helft. Naast leeftijd heeft dit vooral te maken met het al dan niet hebben van een partner. Van de 70-plussers met een partner had 62% het afgelopen halfjaar seks (1). 

De behoefte aan intimiteit is dan ook niet gebonden aan een leeftijd. Studies bevestigen dat zolang je gezondheid het toe laat je van seks kunt genieten. Oudere mensen hebben vaak wat meer zelfvertrouwen en zijn beter in staat om te ontspannen en van seks te genieten. 

Veroudering brengt fysieke veranderingen teweeg bij zowel mannen als vrouwen. Deze veranderingen kunnen soms van invloed zijn op het vermogen om seks te hebben en ervan te genieten. Mensen zien er anders uit en voelen zich anders dan toen ze jonger waren. 

Ook kunnen er lichamelijke ongemakken ontstaan als gevolg van het ouder worden. Vrouwen kunnen vaginale droogheid ervaren, terwijl mannen impotentie ervaren en meer tijd nodig hebben om een erectie te krijgen. Dit is een normaal verschijnsel in het leven.

Het gemiddelde aantal bedpartners voor Nederlanders ligt op 7 (2). Sociale verwachtingen kunnen ertoe leiden dat mannen liegen over hun aantal bedpartners dat ze versleten hebben om meer indruk te maken.

 Aan de andere kant halen vrouwen het aantal bedpartners naar beneden om preutser over te komen. Het is duidelijk dat het aantal bedpartners per persoon kan verschillen. Iedereen is anders.

Ongeacht het aantal bedpartners is het wel belangrijk om open en eerlijk naar je bedpartner te communiceren over je seksuele geschiedenis. Wees altijd eerlijk naar de ander toe als je een SOA hebt (gehad) en neem voorzorgsmaatregelen om jezelf en je partner veilig te houden.

Referenties

  1. https://www.rutgers.nl/sites/rutgersnl/files/PDF-Onderzoek/Seksuele_Gezondheid_in_NL_2017_23012018-aangepast.pdf

  2. https://onlinedoctor.superdrug.com/whats-your-number/