Er zijn veel problemen die ertoe kunnen leiden dat een vrouw niet (meer) van seks kan genieten. Deze seksuele problemen kunnen fysieke of psychische oorzaken hebben.

Uit onderzoek komt naar voren dat met name jonge vrouwen onder de 25 jaar seksuele problemen hebben (1). De helft van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat ze last hadden van een subjectief seksueel verlangen en moeite om een orgasme te bereiken, gevolgd door pijn bij het vrijen en vaginale droogheid. 

Deze studie levert nieuwe kennis op over het seksleven van tieners en jongvolwassenen. De onderzoekers stellen dat hoewel de meeste jongeren een bevredigend seksleven hebben, seksuele problemen bij zowel mannen als vrouwen vaker voorkomen dan gedacht. Een verband tussen anticonceptie en seksuele problemen werd niet onderzocht.

Vaginale droogheid

Ongeveer 1/5de van de vrouwen tussen de 18 en 50 jaar ervaart problemen met vaginale droogheid tijdens het vrijen. Vrouwen kunnen vaginale droogheid ervaren omdat ze niet seksueel opgewonden zijn – door een gebrek aan voorspel of stress – of vanwege lichamelijke redenen. 

De hormonale veranderingen die een vrouw doormaakt tijdens de menopauze (de periode waarin de menstruatie van een vrouw stopt) kan er ook voor zorgen dat er vaginale droogheid optreedt. De eierstokken stoppen met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. 

Een van de eerste tekenen van lagere oestrogeenspiegels is dat de vagina minder snel vochtig wordt bij seksuele opwinding. Lokaal oestrogeentherapie en glijmiddel kunnen de klachten verminderen.

Pijn bij het vrijen

Seks is niet altijd even plezierig. Met name vrouwen kunnen seks als pijnlijk ervaren als de vagina niet voldoende vochtig is. 

Als seks zo pijnlijk is dat penetratie niet mogelijk is, dan spreken we van vaginisme. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn als de vrouw meer ontspannen raakt of als er glijmiddel wordt gebruikt.

Orgasmeproblemen

Sommige vrouwen hebben geen orgasme nodig om van seks te genieten. Maar voor de meeste vrouwen kan het een probleem zijn om geen orgasme te krijgen. 

Er zijn veel factoren die ertoe kunnen leiden dat vrouwen niet klaarkomen. Denk aan geen of weinig seksuele opwinding, pijn tijdens het vrijen of psychische problemen (seksueel misbruik). Ook een negatief zelfbeeld en onzekerheid kan een orgasme in de weg staan. 

Heb je moeite met het krijgen van een orgasme? Dan is het belangrijk dat je dit openlijk bespreekt met je partner. Hij kan je gedachten namelijk niet lezen. Stuur hem tijdens de seks. Geef aan wat je lekker vindt. Pak zijn hand vast en breng hem op de plek van je lichaam waar je dit het liefste wilt.   

Referenties

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5116199/