Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) vormen wereldwijd een significant gezondheidsprobleem. Ondanks de beschikbaarheid van preventiemiddelen en behandelingen blijven soa's een uitdaging voor de volksgezondheid. Hieronder volgt een gedetailleerder overzicht van de vijf meest voorkomende soa's, hun symptomen, gevolgen en behandelingsopties.

1. Chlamydia

Chlamydia, veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis, staat bekend als een "stille" infectie omdat de meerderheid van de geïnfecteerden geen duidelijke symptomen ervaart. Wanneer symptomen zich voordoen, kunnen ze bestaan uit een branderig gevoel tijdens het urineren, afscheiding uit de penis of vagina, en bij vrouwen pijn in de onderbuik. Onbehandeld kan chlamydia leiden tot ernstige reproductieve en andere gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid. Gelukkig is chlamydia goed te behandelen met antibiotica.

2. Gonorroe

Gonorroe is een andere bacteriële infectie die de slijmvliezen van de geslachtsorganen, keel en rectum aantast. Net als chlamydia kan gonorroe asymptomatisch zijn of milde symptomen veroorzaken die gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Symptomen kunnen onder meer pijn of een branderig gevoel bij het urineren, meer vaginale afscheiding of bloedverlies tussen menstruaties bij vrouwen, en pus-achtige afscheiding uit de penis bij mannen omvatten. Antibiotica zijn effectief, maar de toenemende antibioticaresistentie maakt de behandeling soms gecompliceerd.

3. Genitale Herpes

Genitale herpes wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV), type 1 of type 2. Het manifesteert zich door pijnlijke blaasjes of zweren op de geslachtsdelen, maar kan ook asymptomatisch zijn. Hoewel er geen genezing is voor herpes, kunnen antivirale medicijnen helpen de uitbraken te beheersen en de kans op overdracht te verkleinen.

4. Humaan Papillomavirus (HPV)

HPV is de meest voorkomende soa en omvat meer dan 100 virustypes, waarvan sommige genitale wratten veroorzaken en anderen tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. Veel HPV-infecties verdwijnen vanzelf zonder ooit symptomen te veroorzaken. Voor de preventie van HPV-gerelateerde ziekten is een vaccin beschikbaar, wat vooral wordt aanbevolen voor jonge adolescenten.

5. Syfilis

Syfilis is een bacteriële infectie die in verschillende stadia verloopt. Het begint vaak met pijnloze zweren op de plaats van infectie, gevolgd door uitslag en, in latere stadia, ernstige gezondheidsproblemen die het hart, de hersenen en andere organen kunnen aantasten. Syfilis is goed te behandelen met antibiotica, mits vroegtijdig gediagnosticeerd.