Chlamydia is een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Het is een van de meest voorkomende soa's wereldwijd en staat bekend om het feit dat het vaak asymptomatisch is, wat betekent dat veel mensen die geïnfecteerd zijn geen symptomen ervaren en daardoor niet weten dat ze de infectie hebben. Dit maakt het een stille verspreider van de ziekte.

Symptomen

Wanneer symptomen van chlamydia zich voordoen, kunnen ze omvatten:

  • Bij vrouwen: abnormale vaginale afscheiding, een branderig gevoel bij het plassen, pijn tijdens seksuele gemeenschap, buikpijn, en bloedingen buiten de menstruatie om.
  • Bij mannen: afscheiding uit de penis, een branderig gevoel bij het plassen, pijn en zwelling in de testikels.

Overdracht

Chlamydia wordt overgedragen door seksueel contact, waaronder vaginale, anale en orale seks. Het kan ook van moeder op kind worden overgedragen tijdens de bevalling.

Gevolgen

Indien onbehandeld, kan chlamydia leiden tot ernstige gezondheidsproblemen:

  • Bij vrouwen kan het pelvische inflammatoire ziekte (PID) veroorzaken, wat kan leiden tot chronische pijn, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, en onvruchtbaarheid.
  • Bij mannen kan het leiden tot pijn in de bijbal en zelden tot onvruchtbaarheid.
  • Beide geslachten kunnen last krijgen van reactieve artritis, die gewrichtspijn en zwelling veroorzaakt.

Behandeling

Chlamydia is over het algemeen goed te behandelen met antibiotica. Het is belangrijk dat beide partners behandeld worden om herinfectie te voorkomen. Na de behandeling is het mogelijk om opnieuw geïnfecteerd te raken, dus preventieve maatregelen zoals het gebruik van condooms en regelmatige soa-tests zijn cruciaal.

Preventie, vroege detectie door middel van soa-tests, en behandeling zijn de sleutel tot het beheersen van chlamydia en het voorkomen van de gezondheidscomplicaties die het kan veroorzaken.