Herpes is een term die vaak wordt gebruikt om twee virussen te beschrijven die tot de herpesviridae-familie behoren: herpes simplex virus type 1 (HSV-1) en type 2 (HSV-2). Deze virussen veroorzaken levenslange infecties die zich manifesteren in de vorm van uitbraken van blaren en zweren op de huid of slijmvliezen, voornamelijk rond de mond, genitaliën, of anus. Hoewel er momenteel geen genezing is voor herpes, kunnen de symptomen worden beheerd met medicatie.

HSV-1 vs. HSV-2

  • HSV-1 wordt vaak geassocieerd met koortslippen of orale herpes, maar kan ook genitale herpes veroorzaken door oraal-genitaal contact. Het is zeer besmettelijk en kan worden overgedragen via kussen of het delen van voorwerpen zoals lippenbalsem of bestek.

  • HSV-2 wordt meestal geassocieerd met genitale herpes. Het wordt voornamelijk overgedragen door seksueel contact. Genitale herpes kan pijnlijke blaren en zweren veroorzaken in het genitale gebied, en hoewel de symptomen kunnen verdwijnen, blijft het virus in het lichaam en kan het periodiek uitbraken.

Symptomen

Veel mensen met herpes ervaren geen symptomen of hebben zo milde symptomen dat ze deze niet opmerken. Wanneer symptomen zich voordoen, kunnen ze omvatten:

  • Blaasjes of zweren op de mond, lippen, genitaliën, of anus
  • Pijn bij het urineren
  • Jeuk
  • Pijn in het getroffen gebied

Bij een eerste herpesuitbraak kunnen mensen ook griepachtige symptomen ervaren, zoals koorts, lichaamspijn, en gezwollen lymfeklieren.

Overdracht

Herpes wordt overgedragen door direct contact met een herpeswond of met het speeksel, de huid, of de slijmvliezen van een geïnfecteerd persoon, zelfs als er geen zichtbare blaren of zweren aanwezig zijn. Dit betekent dat herpes zowel tijdens actieve uitbraken als in periodes zonder symptomen kan worden overgedragen.

Diagnose en Behandeling

De diagnose van herpes wordt meestal gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek van de blaren of zweren en kan worden bevestigd met een laboratoriumtest van een monster van de laesie. Hoewel er geen genezing is voor herpes, kunnen antivirale medicijnen helpen om de frequentie en ernst van de uitbraken te verminderen en de overdracht naar seksuele partners te verminderen.

Preventie

Het risico op overdracht van herpes kan worden verminderd door het gebruik van condooms, het vermijden van seksuele activiteit tijdens uitbraken, en, in het geval van HSV-1, het vermijden van oraal contact tijdens actieve koortslippen. Personen met een herpesdiagnose kunnen profiteren van dagelijkse antivirale therapie om de kans op overdracht naar hun partners te verminderen.

Conclusie

Herpes is een veelvoorkomende virale infectie die zowel orale als genitale symptomen kan veroorzaken. Hoewel het virus levenslang in het lichaam blijft, kunnen antivirale behandelingen helpen om symptomen te beheersen en de frequentie van uitbraken te verminderen. Door bewust te zijn van de overdrachtsrisico's en preventieve maatregelen te nemen, kunnen mensen met herpes hun kwaliteit van leven behouden en het risico op overdracht naar anderen verminderen.

Bronnen: