Roken is een gewoonte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Wanneer je er eenmaal aan begint en het vaker herhaalt, duurt het niet lang voordat het een gewoonte wordt. En dit maakt het lastig om ermee te stoppen. We zijn vaak op de hoogte van de schade die roken kan aanrichten aan de longen en het hart, maar er is nog een ander belangrijk aspect van de gezondheid dat niet mag worden genegeerd.

Wist je dat roken ook een grote impact heeft op onze ogen? En laat dit nou zo’n beetje het allerbelangrijkste zintuig zijn voor ons. In een wereld waarin het steeds meer draait om visuele informatie, zijn gezonde ogen dan ook cruciaal voor een gezond, gelukkig en productief leven. In dit artikel vertellen we je het verband tussen roken en oogproblemen.

Droge ogen en roken

Je kent het vast wel: droge, geïrriteerde ogen zijn geen pretje. Het wordt lastig om naar een beeldscherm te kijken en pijnlijke ogen laten je minder goed in je vel zitten. Droge ogen zorgen dan ook voor aanzienlijk ongemak. Door te roken worden je ogen droger, doordat talloze schadelijke chemicaliën en irriterende stoffen in de rook kunnen leiden tot een verhoogde verdamping van de traanfilm die onze ogen normaal gesproken vochtig houdt. Als je last hebt van droge ogen, kan stoppen met roken dan ook een belangrijke stap zijn om de symptomen te verminderen. Daarnaast zal het uiteraard je algehele welzijn ten goede komen. Overweeg lenzen voor optimaal comfort en helder zicht, en dit zal ook bijdragen aan je algehele ooggezondheid.

Het effect van roken op staar

Een van de meest voorkomende oogproblemen is staar. Wat is dit nu precies? Staar is een vertroebeling van de ooglens. Dit zorgt voor een wazig zicht en als het onbehandeld blijft kan het leiden tot ernstige visuele beperkingen. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van staar, en roken is hier een van. Hier zijn drie manieren hoe dit verband tot stand komt:

  • Ontsteking: roken kan een ontstekingsreactie veroorzaken in het lichaam, en dit kan ook het oog aantasten. Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op verwondingen of infecties, maar ook schadelijke stoffen. Deze ontsteking kan de weefsels en organen, waaronder de ogen, beïnvloeden.
  • Veranderingen in de bloedvaten: roken kan leiden tot beschadiging en vernauwing van de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar het oog verslechtert. Hierdoor is de ooglens minder goed voorzien van voedingsstoffen en zuurstof.
  • Oxidatieve stress: roken zorgt voor de vorming van vrije radicalen in het lichaam. Deze schadelijke moleculen kunnen cellen en weefsels beschadigen. In het oog kunnen deze vrije radicalen schade aanbrengen aan de eiwitten in de ooglens, waardoor deze vertroebeld raakt.

Hoe weet je nu of je last hebt van staar? De simpelste manier om dit te ontdekken is door op te letten of je regelmatig wazig ziet en natuurlijk door je ogen te laten onderzoeken. Wanneer je staar hebt, kun je bij de oogarts een operatie krijgen voor de vertroebelde ooglens. Na de operatie kan het handig zijn om een bril of te dragen. Je kan ook gemakkelijk daglenzen online bestellen. Deze zorgen voor helder zicht en comfort.

Optische zenuwschade en glaucoom

Naast staar bestaat er nog een andere sluipende aandoening die we ook vaak tegenkomen. Dit is glaucoom: een chronische oogaandoening die langzaam schade aanricht aan de oogzenuw, wat kan leiden tot blijvend verlies van het gezichtsvermogen zonder dat de persoon dit doorheeft. Deze aandoening ontstaat meestal door een te hoge druk in het oog, ook wel intra-oculaire druk genoemd. Roken zorgt voor een verhoogde oogdruk. Wanneer deze stijgt, kan dit de oogzenuw aantasten en leiden tot verdere schade. 

Conclusie

Na het onderzoeken van het verband tussen roken en oogproblemen, is het duidelijk dat tabaksrook een grote bedreiging vormt voor onze ooggezondheid. Dit waren slechts enkele van de meest voorkomende voorbeelden van oogproblemen die kunnen ontstaan door roken. Het is nooit te laat om te stoppen en de schadelijke effecten van roken op onze ooggezondheid om te keren. Gelukkig hebben onze ogen een groot herstellend vermogen, maar ze kunnen hierbij wel onze hulp gebruiken.

Breng regelmatig, minstens één keer per jaar een bezoekje aan bijvoorbeeld de opticien voor een oogonderzoek, vooral als je rookt, om glaucoom in een vroeg stadium op te sporen. Om je ooggezondheid te ondersteunen en je zicht helder te houden, kun je ook maandlenzen online bestellen voor optimaal comfort en helder zicht.