Een van de populairste goede voornemens is het stoppen met roken. Dat is niet altijd even makkelijk: nu Blue Monday is gepasseerd zijn er waarschijnlijk al veel mensen die dit voornemen hebben opgegeven. Wil je stoppen met roken maar heb je het er lastig mee? Er zijn verschillende hulpmiddelen die je eventueel kunt gebruiken om zo de trek in een sigaret te verminderen. In dit artikel lichten we er een paar uit.

  1. Nicotine spray

Trek in een sigaret? Met een nicotine spray kan je dit eventueel in korte tijd verlichten. Je mondslijmvlies neemt de stof namelijk snel op zodra je dit in je mond sprayt. Als je kiest voor de spray, gebruik dan één of twee verstuivingen per keer. Na 30 seconden zal het rookverlangen waarschijnlijk al verminderen.

  1. Nicotine kauwgom

Een bekend hulpmiddel om je verlangen naar een sigaret te verminderen is nicotine kauwgom. Door hierop te kauwen krijg de verslavende stof nicotine alsnog binnen en heb je waarschijnlijk minder snel last van nicotineontwenningsverschijnselen. Zo kan je eerst de gewoonte om een sigaret te pakken proberen af te leren, waarna je ook af kan bouwen met de nicotine kauwgom.

  1. Nicotinepleisters

Nicotinepleisters werken volgens hetzelfde principe als bovenstaande hulpmiddelen: doordat je de verslavende stof nog steeds binnenkrijgt, wordt het waarschijnlijk makkelijker om weerstand te bieden tegen de verleiding om een sigaret op te steken. Je brengt de pleister direct op je huid aan waardoor de huid langzamerhand de nicotine opneemt, wat zorgt voor een langdurig effect.

  1. Hulp van een stopcoach

Zoek je iemand die je kan helpen bij het stoppen? Dan kan je bijvoorbeeld met je huisarts hierover in gesprek gaan en op zoek  gaan naar een geschikte stopcoach.

Met deze coach werk je samen aan een stopplan en houd je belangrijke mijlpalen bij. Ook kunnen ze je een steuntje in de rug geven op het moment dat je worstelt. Zo sta je er niet alleen voor en heb je haalbare doelen gesteld die je motiveren door te zetten.  Ook zijn er digitale versies van een stopcoach, bijvoorbeeld die van het Trimbos Instituut.

Over de drempel

Als je je nieuwjaarsvoornemens tot zover hebt volgehouden ben je al goed op weg! Het moeilijkste gedeelte van het stoppen is dan voorbij. De eerste twee weken van januari laten veel mensen namelijk hun voornemens al vallen. Na een week stoppen is de slagingskans om langdurig te stoppen maar liefst 9 keer groter.

Vooral de eerste weken zal het verlangen naar een sigaret groot zijn. In dit geval kan je eventueel gebruikmaken van stoppen met roken hulpmiddelen of hulp zoeken van een stopcoach. Dit kan de trek verlichten. Veel succes!