Duits speekwoord over verkoudheid: Drie dagen komt hij, drie dagen blijft hij, drie dagen gaat hij. De herfst en de eerste slachtoffers vallen, maar zo gelaten willen wij niet zijn. Ook geveld? Snipverkouden onder de wol? Sommige huismiddeltjes waar je heilig in geloofde, doen meer kwaad dan goed, zo blijkt uit onderzoek. En andere helpen nog beter dan we altijd al dachten. Zeven keer goede raad.

1. Drink!

Je verliest veel vocht door kuchen, niezen, snuiten en zweten. Houd je vocht op peil en drink…wat extra water verdunt het slijm, geeft verlichting bij ‘opstoppingen’ en helpt de boel door te spoelen. Gewoon water is misschien wel de beste bevochtiger, op de voet gevolgd door thee. Warme dranken verzachten een ruwe keel en verhelpen verstopping. Thee bevat ook desinfecterende antioxidanten.

2. Sapjes en fruit: wel of niet?

Een sinaasappelsapje? Als je er op staat… Vruchtensap is nogal calorierijk en weinig voedzaam. Verpakt sap bevat vaak ook nog extra toegevoegde fabriekssuikers die witte bloedcellen belemmeren bij het doden van ziektekiemen. Suikers uit vers fruit hebben dat verwoestende effect niet, dus eet dat als je trek hebt. Het vult ook beter dan sap, vanwege de vezels. Wil je geen fruit, sproei dan voor de vitamine C wat citroensap in je thee. Alleen als je dat lekker vindt, anders kun je boerenkool of rode paprika eten. Die zitten er ook vol mee. Maar of het moet? Een onderzoek onder 11000 mensen dat tientallen jaren duurde, toonde in 2007 aan dat de gemiddelde mens weinig opschiet met extra doses vitamine C. Dat werkt vooral bij marathonlopers, of bij andere mensen die hun lijf zwaar belasten.

3. Soep doet goed

Als je verkouden bent, heb je vaak minder honger. Soep als maaltijd is dan gemakkelijk voedsel, en een warm soepje biedt troost. De warmte kan net als bij thee verstoppingen opheffen, maar soep doet meer. Vooral kippensoep schijnt ontstekingsremmend te werken. Een onderzoek uit 2000 ondersteunt dit. Bestanddelen van de soep werden onderzocht, maar ook de soep als geheel. Zelf gemaakte, verse kippensoep smaakt het beste. Misschien iets voor een zorgzame huisgenoot?

4. Eiwit versus vet

Het verkouden lijf heeft eiwitten nodig. Eiwitten ondersteunen juist de organen waar het vervelende, verkouden gevoel vandaan komt en waar witte bloedcellen massaal worden vernietigd. Vis en gevogelte zoals kip zijn goede aansterkers. Ook al heb je geen eetlust, zorg dat je aan je eiwit komt. En blijf uit de buurt van eten dat vet is, zoals braadvlees. Gebraden, gefrituurd, vet voedsel is zwaarder verteerbaar en onderdrukt waarschijnlijk ook je immuunsysteem.

5. Gember en knoflook

Gember en knoflook hebben een sterk ontstekingsremmende werking. Hoe futloos je ook bent, haal wat verse gemberwortel. Gooi het in kokend water tot het geel wordt en drink het als thee, gezoet met honing. Of maak een roerbakschotel met kip en gember, dan vang je twee vliegen in een klap.

Wie knoflook eet in een vroeg stadium van de verkoudheid voorkomt dat die doorbreekt, want dan kan het de ziektekiemen nog doden. Mensen die regelmatig knoflook eten blijven vaak gespaard voor verkoudheid. De alicine in knoflook is een stof die infecties blokkeert. Voeg toe aan kippensoep, of roerbak even mee als je broccoli eet. Broccoli heeft veel antioxidanten en vitamines. Knoflook kort bakken, anders verdwijnen de effecten.

6. Geen alcohol

Laat dat lekkere glas wijn voor het slapen gaan liever staan. Mensen die na het sporten hun dorst lessen met bier kunnen zelfs ziek worden. Dorst les je met water. Alcohol onttrekt juist vocht, en onderdrukt en verzwakt het immuunsysteem. Alcohol verhindert dat je lichaam tegen infecties vecht. Je lichaam verwijdert eerst de alcohol uit je lijf en dat krijgt voorrang boven de rest.

7. Wel of geen zuivel?

Verleidelijk om een heerlijk ijsje te nemen om je beter te voelen. Maar zuivel wakkert de slijmproductie aan waarin ziektekiemen floreren. Niet iedereen gelooft dat. Zuivel bevat ook veel eiwit en vitamine D, en die dragen bij aan het bevechten van infecties. Dus oordeel zelf, en als je er niet zieker van wordt, geniet er dan van!

Bron: Huffington Post

Lees ook

Kruiden voor je immuunsysteem

Waarom citroenen extreem gezond zijn

Win een kookworkshop bij je thuis van een chefkok

hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Vind ons leuk op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief