Ben jij zo iemand die ieder jaar opnieuw op zoek gaat naar de beste deals? Die regelmatig zijn of haar energiecontract oversluit naar een goedkopere partij, net zo vaak van mobiele provider wisselt als van onderbroek, en ook al verschillende internetproviders heeft versleten? Of zit je wat al die zaken betreft al jaren bij dezelfde aanbieders, en lijkt al dat overstappen je maar een hoop gedoe?

Overstappen of niet?

Overstappen. Voor de ene persoon is het een sport om steeds op zoek te gaan naar de beste deals, terwijl de ander al begint te zuchten bij het idee. Toch zijn er miljoenen mensen in Nederland die jaarlijks een contract opzeggen om een nieuwe aan te gaan bij een andere partij. Over het algemeen hebben ze daar maar één reden voor: geld besparen.

Feit is dat overstappen je zeker geld kan besparen. Niet iedere aanbieder rekent tenslotte evenveel geld voor zien diensten, waardoor er altijd eentje de duurste, en eentje de goedkoopste zal zijn. Door steeds op zoek te gaan naar de goedkoopste kun je dus altijd geld besparen. Dat geldt voor telefoonabonnementen, energiecontracten en zeker ook voor je zorgverzekering.

Wanneer kun je het best overstappen van zorgverzekering?

Het beste moment om je te verdiepen in zorgverzekeringen, is zo tegen het einde van het kalenderjaar. In oktober wordt vaak de eerste premie voor het volgende jaar bekend, en is bijvoorbeeld de premie basisverzekering 2022 door de meeste verzekeraars zeker voor half november wel bekend gemaakt.

Vanaf dat moment kun je alle verzekeraars goed met elkaar gaan vergelijken. Begin daarbij met de basisverzekering. De dekking hiervan is namelijk bij iedere verzekeraar gelijk, zodat je de premies één op één naast elkaar kunt leggen. Welke is de duurste, welke de goedkoopste? Kijk daarnaast echter ook naar eventueel aanvullende pakketten die je hebt afgesloten. Als je basisverzekering bij je bestaande verzekering een euro per maand duurder is, maar je aanvullende weer twee euro goedkoper, kan het toch beter zijn om te blijven. Aanvullende verzekeringen kun je dan wel weer wat lastiger met elkaar vergelijken, omdat de dekkingen kunnen verschillen.

Heb je besloten dat je over wilt gaan stappen? Dan kun je gebruik maken van de overstapservice die in deze tijd van het jaar actief is. Hierdoor hoef je je feitelijk alleen bij een nieuwe zorgverzekeraar aan te melden, die vervolgens de overstap voor je regelt. Let wel op dat je dit voor 1 januari van het nieuwe jaar doet. Je sluit de verzekering namelijk altijd voor een heel kalenderjaar af. Ben je voor 1 januari niet overgestapt, dan zit je weer een jaar aan je verzekering vast.