Zo’n half miljoen Nederlanders zijn verslaafd aan medicijnen. Vaak gaat het om slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers. Over het algemeen worden de medicijnen voorgeschreven door een arts. Helaas ligt hierbij een medicijnverslaving op de loer. Maar hoe komt het dat je er verslaafd aan raakt en hoe kom je er vanaf?

Er zijn verschillende medicijnen waar je verslaafd aan kunt raken. Artsen schrijven bij angst, stress en slapeloosheid regelmatig slaap- en kalmeringsmiddelen voor. Dit zijn benzodiazepinen. Ook bij hevige pijn worden medicijnen voorgeschreven in de vorm van pijnstillers. Pijnstillers zijn soms opiaten.

Wat is een medicijnverslaving?

Je hebt medicijnen door een arts voorgeschreven gekregen en op een gegeven moment heb je het gevoel dat je niet meer zonder de medicijnen kunt. Je wilt ze steeds weer opnieuw gebruiken. Zodra je dat merkt, heb je een medicijnverslaving. Op het moment dat ook jouw lichaam afhankelijk raakt van het medicijn, heb je te maken met een lichamelijke verslaving. Je krijgt dan ontwenningsverschijnselen als je het medicijn niet inneemt. Je lichaam is gewend geraakt aan het medicijn en je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken. Je kunt dus zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd zijn aan medicijnen.

Benzodiazepinen en opiaten

Opiaten werken sterk pijnstillend. Benzodiazepinen onderdrukken je hersenactiviteit. Dit zorgt ervoor dat je kalmeert of sneller in slaap valt. Je omgeving lijkt rustiger te worden omdat je door de medicijnen minder gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. Niets is minder waar, want de medicijnen lossen je problemen namelijk niet op. Ze maken de problemen minder zichtbaar voor je, maar de oorzaak wordt er niet door weggenomen. Dus de problemen blijven gewoon bestaan. Bij een medicijnverslaving kan dit er zelfs voor zorgen dat de problemen alleen maar erger worden. Je drukt ze letterlijk weg.

Risico’s medicijnverslaving

Een medicijnverslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers brengt een aantal risico’s met zich mee:

  • Medicijnen maken je vaak suf. Daardoor kan het gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen onder invloed van medicijnen. Vaak staat dit ook op de verpakking.
  • Benzodiazepines en alcohol versterken elkaars werking. Het zijn beide verdovende middelen. Daarom is het gevaarlijk deze twee met elkaar te combineren.
  • Gewenning aan medicatie kan ervoor zorgen dat je lichaam afhankelijk wordt van deze medicijnen.
  • Vermijd medicijngebruik bij de zwangerschap en het geven van borstvoeding. De werkzame stoffen uit medicijnen komen namelijk in de moedermelk terecht of bij de ongeboren vrucht.
  • Het lichaam breekt sommige werkzame stoffen in medicijnen af. Wanneer je dagelijks medicijnen slikt, kan er een ophoping ontstaan met vervelende bijwerkingen tot gevolg. Denk aan hoofdpijn of een somber gevoel.

Van een medicijnverslaving af komen

De eerste grote stap die je kunt maken, is toegeven dat je een probleem hebt. Het stoppen met verslavende medicijnen is zonder hulp erg moeilijk. Kies daarom voor professionele hulp in de verslavingszorg, bijvoorbeeld CACN Verslavingszorg. Zij begrijpen wat jij doormaakt en begeleiden je stap voor stap met het overwinnen van jouw medicijnverslaving.