Behandelen van kalknagels

Kalknagels zien er over het algemeen niet prettig uit, toch zijn ze redelijk onschuldig. De infectie gaat vaak vanzelf over. In sommige gevallen is behandeling echter noodzakelijk. Het behandelen van kalknagels helpt ook verspreiding van de infectie te voorkomen. Dit resulteert in een snellere genezing, waardoor de nagels snel weer een verzorgd uiterlijk hebben. Er zijn verschillende manieren om kalknagels te behandelen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Lokale behandeling

Bij een lokale behandeling van een kalknagel wordt de infectie uitwendig bestreden. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die kalknagels lokaal behandelen, bijvoorbeeld Naloc. Dit middel is overigens niet alleen geschikt om kalk te bestrijden, maar helpt ook nagels die door psoriasis zijn aangetast te herstellen. Daarbij voorkomt het middel de groei van schimmels en bacteriën. De lokale behandelmethode is met name geschikt voor een beginnende of milde  schimmelinfectie.

Behandeling met medicijnen

Naast het lokaal behandelen van de schimmelinfectie, zijn er ook speciale antischimmelpillen verkrijgbaar die de schimmels bestrijden. Het gaat hierbij vaak om behandelingen die enkele maanden in beslag nemen. Uiteraard is het gebruik van medicijnen alleen mogelijk in overleg met de huisarts. In zo’n geval is er vaak sprake van langdurig aanhoudende kalknagels of ernstige klachten als gevolg daarvan. In enkele gevallen blijft de infectie bestaan, ook als de kuur van schimmelpillen volledig is afgerond.

Kalknagels voorkomen

Het is lastig om kalknagels helemaal te voorkomen, omdat we altijd in aanraking komen met de schimmels die de infecties kunnen veroorzaken. Er zijn echter een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans op een infectie te verkleinen:

  • Verzorg je handen en voeten goed, droog ze altijd zorgvuldig af en houd de nagels kort.
  • Draag slippers in vochtige, openbare ruimtes.
  • Draag alleen goed geventileerde schoenen en zorg dat schoenen niet te strak zitten.
  • Bij zweetvoeten kan het helpen om talkpoeder te gebruiken om het vocht te absorberen. Er zijn ook speciale inlegzolen te verkrijgen die hetzelfde effect hebben.

<script type="text/javascript"></script>