Ook kan diabetes een zenuwbeschadiging veroorzaken die de bloedvoorziening naar de voet kan verstoren. Hierdoor kunnen de ze warmer en vochtiger zijn dan normaal. Omdat schimmels houden van warme en vochtige plekken, is de kans dat iemand met diabetes een schimmelnagel ontwikkeld dus groter dan bij iemand die geen diabetes heeft.

Gevolgen van een schimmelnagel
Schimmelnagels zijn voor iedereen vervelend, maar bij diabetespatiënten kunnen er ook nog aanvullende complicaties optreden. Wanneer er een schimmelinfectie ontstaat, kan de nagel dikker worden en soms brokkelig. Dit kan er ook voor zorgen dat de nagel gaat vergroeien in de huid. Maar als diabetespatiënten een zenuwbeschadiging hebben, wordt de wond vaak niet opgemerkt. Een zenuwbeschadiging zorgt namelijk voor een verminderd gevoel in de voeten. Zowel de schimmelnagel als de wond die daardoor kan ontstaan, kunnen zo ongemerkt voor grotere problemen zorgen. Het is dus belangrijk om als diabetespatiënt altijd goed de voeten te controleren op een infectie of wond.

Tips voor diabetespatiënten

Schimmelnagels zijn niet altijd te voorkomen, daarom is het extra belangrijk om je voeten goed te verzorgen en te controleren op eventuele schimmelinfecties en/of wondjes. Er zijn een aantal dingen die daarbij kunnen helpen:
• Zorg goed voor je voeten: was ze goed, maar gebruik liever geen zeep. Droog de voeten altijd goed af, met name tussen de tenen.
• Draag niet iedere dag dezelfde schoenen, en doe dagelijks schone sokken aan.
• Laat je voeten controleren door een podotherapeut of pedicure met diabetesaantekening
• Als je last hebt van schimmelnagels, of als je vermoedt dat er een schimmelinfectie is ontstaan, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Deze kan vaststellen wat er precies aan de hand is en eventueel medicijnen voorschrijven.