Waarom is het dragen van goede schoenen belangrijk?

Zoals gezegd kunnen goede schoenen veel voetklachten helpen voorkomen. Bijvoorbeeld voetschimmel en schimmelnagels, maar ook likdoorns, eelt en natuurlijk blaren. Verder kunnen slecht passende schoenen zorgen voor pijn in de voet en het vergroeien van de tenen. Door het dragen van goed passend schoeisel, kan nagelbeschadiging voorkomen worden. De kans op een schimmelnagel wordt hier ook mee verminderd.


Wat zijn goede schoenen?

Een goede pasvorm is een van de belangrijkste dingen als het gaat om schoenen. De maat moet juist zijn, dus niet te groot maar zeker ook niet te klein. Het is belangrijk dat je tenen voldoende ruimte hebben, maar ook niet zoveel dat je voeten tijdens het lopen gaan schuiven in de schoen. Verder moet de schoen goed aansluiten aan de zijkant van je voet en op de wreef.


Draag goed ventilerende schoenen

Het is ook zeer belangrijk dat schoenen goed ventileren. Met name leer laat lucht en vocht uitstekend door. Dit is belangrijk omdat schimmels gek zijn op warme, vochtige plekken. Bij zweetvoeten, die vaak ontstaan als gevolg van niet goed ventilerende schoenen, is de kans op een schimmelinfectie dus groter. Tegenwoordig zijn er ook bepaalde ‘ademende’ kunststoffen waarmee schoenen worden vervaardigd. Vraag bij twijfel altijd aan de verkoper of de schoen gemaakt is van een luchtdoorlatend materiaal.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van schoenen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van schoenen:

  • Zoals al eerder besproken is het materiaal erg belangrijk. Let er dus op dat de schoen gemaakt is van een ‘ademend’ materiaal. Vergeet daarbij niet de binnenzool, ook deze moet ademend zijn.
  • Zorg er verder voor dat de schoen goed past, pas daarom ook altijd beide schoenen. Het is daarbij belangrijk om schoenen aan het einde van de dag te passen. Want gedurende de dag worden je voeten altijd iets dikker. Schoenen moeten ook direct in de winkel goed zitten, niet pas als ze ingelopen zijn. Als de schoenen in de winkel te strak zitten, dan passen ze niet goed. Ook niet na een tijdje.
  • Zorg dat de zolen niet te glad zijn. Zolen met een goed profiel zorgen ervoor dat je letterlijk stevig in je schoenen staat. Dit kan eventuele blessures helpen voorkomen.
  • Zorg dat je tenen voldoende ruimte hebben en dat de schoen buigt op de plek waar je tenen buigen.
  • Verder is het belangrijk dat de schoen extra stevig is rond de hiel. Let daar dus ook goed op.

Tot slot nog een paar algemene tips:

  • Laat je voeten regelmatig opmeten. Want ook als je ouder wordt groeien je voeten nog.
  • Draag geen schoenen met een te hoge hak en wissel schoenen met een hak af voor platte schoenen. Draag sowieso nooit meerdere dagen achter elkaar dezelfde schoenen zodat de schoenen goed kunnen drogen en ventileren. Een schimmel heeft hierdoor minder overlevingskans