In de zomer zie je je voeten misschien wat minder, maar dat wil niet zeggen dat ze ook minder verzorging nodig hebben. Sterker nog, juist in de winter is het belangrijk om je voeten goed te verzorgen, zodat de doorbloeding goed blijft en je geen last krijgt van koude voeten. Maar hoe pak je dat aan? Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet.

1. Geef jezelf regelmatig een pedicure

Of je het nu zelf doet of laat doen; een regelmatige pedicure is geen overbodige luxe. Week je voeten in een voetenbadje met wat lekkere olie, verwijder eelt, knip nagels netjes af en smeer de voeten goed in met een dikke crème. Trek daarover warme sokken aan, zodat je de crème goed kan intrekken. Het is een goed idee om elke zes weken wat extra aandacht aan je voeten te besteden.

2. Masseren

Tijdens het masseren van de voeten wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Doe dit dan ook regelmatig. Neem alle tenen en andere onderdelen van de voet mee en probeer extra druk uit te oefenen op knopen. Die kun je voorzichtig proberen weg te kneden, zodat het bloed nog beter door je voeten kan stromen.

3. Blijf in beweging

Het kan verleidelijk zijn om in de winter binnen te blijven zitten, maar het is - voor je voeten én de rest van je lijf - heel goed om juist in beweging te blijven. Trek warme kleding aan en ga wandelen, fietsen of bezoek de sportschool. Let wel op een goede warming-up en cooling down; zeker als het koud is, belast je je spieren meer.

4. Behandel problemen

Ook in de winter kun je last hebben van problemen als kalknagels. Houd je voeten goed in de gaten en behandel dit soort problemen direct. Kalknagels kun je eenvoudig behandelen met een product als Naloc.

5. Draag niet te dikke sokken

Het lijkt zo logisch: dikke sokken aantrekken in de winter. Toch kunnen juist die ervoor zorgen dat je sneller gaat zweten en zo meer transpireert, wat de kans op kalknagels vergroot. Ook kunnen dikke sokken de bloedsomloop juist afknellen, waardoor je sneller koude voeten krijgt.

Lees ook:

Waarom op blote voeten lopen zo goed voor je is

Dossier: Voetverzorging

Wat zijn wintertenen eigenlijk?