De nieuwsbrief die gister bij veel werknemers in de mailbox viel, met de mededeling dat er weer twee of drie dagen op kantoor gewerkt gaat worden, zal niet als een verrassing zijn gekomen. Het oude werken in een nieuw jasje wordt nu weer breed ingevoerd. Dat zal voor veel werknemers weer wennen zijn. Thuis is inmiddels die ideale werkplek volledig ingericht en aan het ritme van thuiswerken zijn we volledig gewend.

We hoeven natuurlijk niet meer te vertellen dat gezondheid het afgelopen jaar volop in het nieuws was. Het staat nog elke dag in de krant. En de deskundigen in talkshows kennen we inmiddels bij voornaam. Alsof vrienden of collega’s zijn. Hoe je het wend of keert we krijgen in ons leven allemaal te maken met ziekte en soms de nare gevolgen ervan. Die ziektes kun je oplopen op verschillende plekken waaronder een te hoog Co2 gehalte. Het is belangrijk om bijvoorbeeld de co2 waarden kantoor te meten. Bovendien zit ook een ongeluk in een klein hoekje. Ben je ziek dan kun je naar de dokter gaan of volgt er een behandeling in het ziekenhuis.

Nieuwsbrief

In de vaak wekelijkse nieuwsbrief van school komt het onderwerp hygiëne en gezondheid ook regelmatig aan de orde. Het bestuur en leraren van school vinden het belangrijk dat alle kinderen in een veilige en hygiënische omgeving les krijgen. Vaak zijn daar regels en protocollen voor opgesteld. Een leerling die onbevangen in de pauze in de zandbak speelt zal bijvoorbeeld onbewust het nodige vuil en zand mee naar binnen nemen. Gelukkig huren de meeste schoolinstelling gekwalificeerde bedrijven in die dagelijks de school weer blinkend schoon poetsen. Een terugkerende klus die essentieel is voor de gezonde leeromgeving van soms kwetsbare kinderen.

Frisse lucht

De schoonmaakbedrijven die in de school hun dagelijkse taak laten uitvoeren door goed opgeleide schoonmakers zullen zich echter vooral richten op het zichtbare vuil. Gangen worden geveegd en gedweild, toiletruimtes ontsmet en blinkend schoon gepoetst. Kortom alles wat je ziet en wat door vieze handjes en voetjes wordt aangeraakt. Wat er in de lucht zweeft en hoe het klimaat in de school is, dat vergt echter een vaak andere specialistische aanpak.

Minieme deeltjes

Waar zichtbaar vuil op school en op kantoor door schoonmaakbedrijven kan worden aangepakt daar zijn de deeltjes die in de lucht zweven zeker niet minder onschuldig. Het gaat hierbij ook om de lucht die wij als werknemers op kantoor in- en uitademen. Een deel van de luchtmoleculen bevat het element Co2. Is hiervan te veel in de werkruimte aanwezig dan beïnvloed dat de gezondheid van jou en je collega’s. Zo zorgt Co2 in de vorm van broeikasgas voor opwarming van de aarde. Iets wat in diverse wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond. Ppm is de eenheid waarmee het aantal deeltjes in de lucht wordt aangegeven. De co2 ppm kantoor is meetbaar met speciale apparatuur.

Sick Building Syndroom

Voel je je na de eerste dagen op kantoor al niet meer lekker, dan is het belangrijk om aan een te hoog Co2-gehalte te denken. Er is een tijd geweest dan men vaak sprak over het Sick Building Syndroom, een term die je nu nog nauwelijks hoort. Nu we meer onderzoek en betere expertise hierover in huis hebben, blijkt het dat een verhoogd Co2 gehalte dit syndroom kan veroorzaken. Het blijft dus zaak om als werknemer alert te zijn wanneer je je niet lekker voelt. Signaleer het en maak er zeker een punt van in je wekelijkse werkoverleg.