Oregano

Als je maar één kruid wil gebruiken in je keuken, neem dan oregano. Dit bevat 20 keer meer kankerbestrijders dan andere kruiden. Een eetlepel verse oregano heeft evenveel antioxidanten als een appel. Per gram gerekend, bevat het dubbel zo veel antioxidanten als blauwe bessen.

Salie

Salie, vaak als heilig kruid gebruikt bij rituelen, loopt maar net achter op oregano qua antioxidanten. Het stimuleert de hersenen en verbetert het geheugen, zo is aangetoond.

Pepermunt

Pepermunt staat op drie in de top drie van kruiden met de meeste antioxidanten. Het houdt je slank, want het onderdrukt de eetlust. Alleen al de geur schijnt de eetlust te remmen. Lekker bij groenteschotels, lamsvlees en kip.

Citroengras

Tenslotte citroengras: het verlicht koorts, spierkrampen, maagklachten en hoofdpijn. De antioxidanten erin helpen tegen oxidatieve stress. Zij verdelgen ook colibacteriën, een van de belangrijkste ziekteverwekkers.

Oesters

Zink helpt tegen verkoudheid en kan volgens een recent onderzoek de symptomen ervan verkorten. Van zinkpillen kun je echter hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Neem liever een oester, dat is het meest zinkrijke voedsel dat we kennen. Fijnproevers koken het zeer kort en licht in Chablis-wijn. Lijkt aanstellerij, maar het doodt wel eventuele ziektekiemen, altijd een risico bij rauw voedsel.

Lees verder >>