Thee met citroen

Of je nu zwarte, groene of witte thee drinkt, het bevat antioxidanten genaamd catechinen die ontstekingremmend werken. In een Japans onderzoek namen deelnemers drie maanden lang catechinecapsules in. Ze hadden liepen 75% minder kans om griep te krijgen. Catechine bevordert ook de spijsvertering en is een remmer van kanker en hartziekten. En combineer je thee met citrusvruchten: citroen, grapefruit, sinaasappel, ware vitamine C-bommen. Het effect van vitamine C wordt betwist, maar wel staat vast dat je de duur van een verkoudheid met een dag kunt bekorten als je in de beginfase veel citroenen of sinaasappels eet.  Rode pepers  zitten ook barstensvol vitamine C. Een rode paprika, ook een pepersoort,  bevat 150 milligram, het dubbele van wat een vrouw per dag nodig heeft. Maar een ziek mens heeft wel tot 500 milligram nodig, goed verdeeld over de dag.

Zonnepitten

Ook in het rijk van zaden en granen vinden we anti- griep- en verkoudheidshapjes. Zonnepitten hebben veel vitamine E dat de celwanden versterkt, Vitamine E is erg goed voor je longen. Een studie in 2003 in Schotland toonde aan dat mensen die veel vitamine C en E gebruikten, minder longslijm produceerden.

Haver

Over slijm gesproken: haver bevat betaglucaan, wat het cholesterolpeil omlaag brengt en de afweer versterkt. Betaglucaan gaat infecties van het bovenste deel van de luchtpijp tegen, en bevordert waarschijnlijk ook de activiteit van witte bloedcellen.

Eet smakelijk!

Bron: Health.com

Foto: Kenmp, Flickr.com

Lees ook

Met deze seizoensgroenten krijg je de meeste vitamines binnen

Buikgriep steeds vaker dodelijk in Westen

Win een kookworkshop van een chefkok

hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Vind ons leuk op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief