Laat voedsel je medicijn zijn, riepen artsen al duizend jaar geleden, en steeds meer onderzoeken bevestigen hun eeuwenoude gelijk. Onze markten puilen uit van de verse kruiden en groentes. Wie hun heilzame werking kent, kan griep en andere narigheid op afstand houden. Oesters, geroosterde zonnepitten, oregano, venkel zijn niet alleen voor fijnproevers. Ook wie gezond wil zijn, eet ze graag.

Rozemarijn

Hoe stouw je het snelste je eten vol antioxidanten? Gebruik verse kruiden. Ze verbeteren de smaak, maar zijn ook zeer gezond, vol vitamines en mineralen en sommige, zoals rozemarijn, breken zelfs giffen af die ontstaan bij het koken. Bij grillen van vlees ontstaan kankerverwekkende stoffen, HCA’s. Wie gegrild vlees echter rijkelijk met rozemarijn omlijst, kan tot 80% van dit effect tenietdoen.

Peterselie

En neem nu peterselie. Twee eetlepels van dit verse kruid is genoeg voor je dagelijkse inname van vitamine K. Vitamine K leidt de botgroei in goede banen, het stollen van het bloed  en de leverfunctie. Op peterselie kauwen verdrijft ook bijna elke kegel. Fijn in de slaapkamer. Het gold dan ook als een liefdesmiddel in de tijd van de oude Grieken.

Lees verder >>