Aan het begin van dit jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om vitamine D niet meer te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit advies werd overgenomen, zodat consumenten vanaf volgend jaar zelf deze kosten moeten dragen. Het gaat hierbij om D-vitaminen in de vorm van colecalciferol. Deze vitaminen worden onder andere ingenomen door mensen die een tekort hebben aan D-vitaminen of om een tekort te voorkomen. Wat zijn D-vitaminen, welke doelgroepen komen in aanmerking voor supplementen, en hoe verkrijgt men deze vanaf 2023?

Wat is vitamine D?

D-vitaminen worden ook wel calciferol genoemd. Het is een vetoplosbare vitamine die ervoor zorgt dat je tanden en je botten sterk blijven. Deze vitamine helpt ook bij het opnemen van fosfor en calcium in je lichaam. Voor de normale werking van je spieren heeft je lichaam D-vitaminen nodig. Daarnaast leveren deze vitaminen een bijdrage aan je weerstand. Je huid maakt onder invloed van de zon vitamine D3 aan. Zonlicht is de belangrijkste bron voor deze vitamine. Ook via je voeding krijg je D-vitaminen binnen.

D-vitaminen in voeding

In voeding vinden we D2 en D3. D3 heeft een wat sterkere werking dan D2. D3 zit alleen in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. D2 wordt gevormd in sommige paddenstoelen en in schimmels. Heb je extra D-vitaminen nodig? Vette vis zoals zalm, forel en makreel zijn goede bronnen. Ook eieren, rundvlees en varkensvlees leveren D-vitaminen. Aan bak- en braadproducten worden D-vitaminen toegevoegd. Het is niet altijd voldoende om alleen vitamine D uit voeding en blootstelling aan de zon te halen.

Wanneer zijn extra D-vitaminen nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid D-vitaminen is 10 microgram. Voor mensen boven de 70 jaar geldt een aanbevolen hoeveelheid van 20 microgram. In het voor- en najaar en in de zomer is het advies om elke dag 15 minuten tot een half uur buiten in de zon te zijn tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Je hoofd en handen bedek je hierbij niet. In de winter gebruik je de voorraad vitaminen die je in zonniger jaargetijden hebt aangelegd. Daarnaast eet je gezond en gevarieerd. Toch is dit niet altijd voldoende om de gewenste hoeveelheid D-vitaminen binnen te krijgen. Anders dan bij veel andere soorten supplementen (zoals supplementen voor sporters), kunnen ook mensen zonder bijzondere activiteiten in aanmerking komen voor extra vitamine D.

Kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen en ouderen hebben als aanvulling D-supplementen nodig. Ook aan mensen met een getinte huid wordt geadviseerd om extra D-vitaminen te slikken in de vorm van een D-supplement of multivitaminen. Kom je weinig buiten of bedek je altijd je hoofd en je handen met een sluier? Ook dan zijn D-vitaminen essentieel.

D-supplementen

In ons kikkerlandje kan het lastig zijn om het hele jaar door voldoende D-vitaminen binnen te krijgen. Verschillende doelgroepen hebben baat bij extra D-vitaminen. D-vitaminen worden in de vorm van supplementen verkocht. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van pilletjes of druppels. De druppels zijn er in verschillende smaken zodat ook jouw kinderen geen moeite hebben met het slikken van de broodnodige vitaminen. Daarnaast zijn D-vitaminen onderdeel van multivitaminen. Op de verpakking staat precies omschreven wat de hoeveelheid D-vitaminen is in het supplement.

Heb je extra D-vitaminen nodig en werden ze voorheen vergoed? De stopzetting van de vergoeding vanuit het basispakket betekent niet dat de officiƫle gezondheidsadviezen rondom vitamine-D komen te vervallen. De voornaamste wijziging is dat ze dan te verkrijgen zijn bij de drogist of andere (online) winkels in plaats van de apotheek.