Tijdens de wintermaanden brengen we veel meer tijd binnenshuis door. Je huis is een warme, aangename plek. Niet gek dus dat je er liever lekker warmpjes bij zit. Toch is het goed om dagelijks een frisse neus te halen. De buitenlucht levert vele voordelen op voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. En daarvoor hoef je niet altijd urenlang door weer en wind door de bossen te struinen.

Je kunt ook dagelijks genieten van een kop koffie of thee in de buitenlucht om je dag fris en fruitig te starten. Bijvoorbeeld op één van de Kees Smit loungesets of andere tuinmeubels. Dan zit je er toch heerlijk warmpjes bij. Toch een beetje fris? Pak er een kleedje bij om je lekker warm te houden. Maar waarom is het zo belangrijk om dagelijks die buitenlucht op te zoeken? We zetten de gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

  1. De luchtkwaliteit buitenshuis is beter dan binnenshuis

Soms zul je denken, uitlaatgassen, lucht van vervuilende fabrieken, zo gezond is die buitenlucht helemaal niet. Maar niets is minder waar. Want binnenshuis komen ook bepaalde vervuilende en ziekmakende stoffen voor waar je helemaal niet bij stilstaat. Onder andere schoonmaakmiddelen, meubilair, bouwmaterialen en plastic speelgoed kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis behoorlijk verslechteren. Maar ook alledaagse activiteiten zoals douchen, kaarsen branden, koken, schoonmaken en printen hebben een nadelige invloed op de luchtkwaliteit in huis. Het is niet voor niets goed om je huis regelmatig te luchten. Haal die frisse buitenlucht naar binnen.

  1. Je herstelt de relatie met de natuur

Al staat je woonkamer nog zo vol met planten, niets is zo heerlijk als een wandeling in de natuur. Vooral om te ontstressen. Uit onderzoek is gebleken dat je vermoeide geest baat heeft bij het halen van een frisse neus in een groene omgeving. Toch die boswandeling dan maar. Het park of een bos heeft een positieve werking op het herstel na een stressvolle periode. Ga dus lekker naar buiten. Herstel je relatie met de natuur en je zult merken dat je jezelf er snel beter door zult voelen.

  1. Je beweegt meer in de buitenlucht

Omdat het buiten frisser is dan binnen, word je aangespoord meer te bewegen om jezelf warm te houden. Wandelen in de buitenlucht is supergezond. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen, niet om hele dagen binnen te zitten in de winter. Wandelen verbetert bijvoorbeeld je bloedcirculatie, wat ervoor zorgt dat je bindweefsel soepel blijft. Ook zorgt een goede doorbloeding voor meer energie in je cellen. Je bloed transporteert namelijk voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en suikers richting je cellen. En daarnaast pompt het bloed je zuurstof in je lichaam rond, zodat ook dit in je cellen terecht komt.

  1. Een beter humeur door daglicht

Veel processen in je lichaam zijn afhankelijk van daglicht. Denk bijvoorbeeld aan je slaap- en waakritme, maar ook je humeur. Het natuurlijke licht maakt het hormoon serotonine aan, oftewel het gelukshormoon. Als je teveel binnen zit, kan het dus zijn dat je te weinig van dit gelukshormoon aanmaakt en je daardoor somber wordt. Lekker naar buiten dus voor een gelukkig gevoel.

  1. Minder stress door de buitenlucht

Wandelen in de buitenlucht verlaagt het stressniveau. Tijdens het wandelen verlaag je de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Je komt daardoor helemaal tot rust. Cortisol komt vaak vrij bij angst- of stressprikkels. Stress is vaker mentaal dan fysiek, waardoor extra cortisol wel wordt aangemaakt, maar niet wordt gebruikt door je lichaam. Om overschotten van cortisol te voorkomen kun je dus het best regelmatig een wandeling in de buitenlucht maken.