Eindelijk is de zomer in ons land en massaal trekken we erop uit om er zoveel mogelijk van te kunnen genieten. Het risico dat je verbrandt, ligt in deze dagen erg hoog en het beste is om het te voorkomen door je goed in te smeren. Maar ook vruchten als granaatappels en guaves helpen je om jezelf tegen de zon te beschermen.

Granaatappel

Granaatappels zijn een bron van ellaginezuur en beschermen tegen UVA- en UVB-stralen, aldus onderzoekers van de A&M University in Texas. Eet in de zomermaanden lekker veel granaatappels zodat de vrucht jouw huid een extra laag van bescherming geeft.

Guaves

Een antioxidant-rijk dieet helpt je huid om zich voor te bereiden tegen de krachtige zon nog voor je een stap buiten de deur hebt gezet. Een guave bevat ongeveer vijf keer de hoeveelheid vitamine C als een sinaasappel. Je kunt ook lokale voedingsmiddelen gebruiken die rijk zijn aan vitamine C, zoals aardbeien, paprika’s en broccoli.

Tomaten

Tomaten helpen je huid te beschermen tegen beschadiging door de zon. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 5 eetlepels lycopeenrijke tomatenpuree aten gedurende drie maanden 25% meer beschermd waren tegen zonnebrand dan anderen.

Mocht je onverhoopt toch verbranden, dan bieden deze verrassende voedingsmiddelen onmiddellijk verlichting.

Aardappelen

De zetmeelhoudende stoffen uit de aardappel haalt het vuur uit de zonnebrand. Snijd een rauwe aardappel in plakjes en leg deze op de meest verbrande plekken.

Havermout

Als je over jouw hele lichaam bent verbrandt, biedt havermout de beste remedie. Gooi een kopje gemalen havermout in koel badwater en ga erin liggen. Geen bad tot je beschikking? Doe havermout in een kaasdoek of wondgaas, houd dit onder de koele kraan en leg de kompressen op de verbrande plekken. Toepassen om de 2 tot 4 uur.

Witte wijnazijn

Witte wijnazijn werkt net als een plaatselijk geneesmiddel, zoals aspirine en ibuprofen. Sprenkel een beetje witte wijnazijn op de plekken die verbrand zijn. De pijn verlicht gedurende circa twintig minuten.

Bron: Rodale.com

Lees ook

Vakantie is goed, balans tussen werk en privé beter

Breintraining helpt je te stoppen met snacken

Maak de wereld mooier, groener en leuker

hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.