Als je met de kinderen in de auto de weg op gaat, dan is hun veiligheid natuurlijk prioriteit nummer één. Gordel om, autodeur op (kinder)slot en na vele ‘Mag ik vooriiiin?’-smeekbeden is het eindelijk zover: die kleine mag voor het eerst op de bijrijdersstoel naast jou in de auto plaatsnemen. Maar vanaf wanneer mag dat zonder kinderzitje? Wat zijn de regels? Hoe zit dat in het buitenland? En heb je eigenlijk wel een autoverzekering waarbij ook je inzittenden zijn verzekerd? De belangrijkste regels op een rij.

Veiligheid voorop (zeker voorin)

Kinderen mogen als ze 1,35 meter of langer zijn zonder kinderzitje voorin de auto plaatsnemen. Kleinere kinderen moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten, ook achterin. Voor de veiligheid plaats je een baby of peuter voorin altijd in een achterwaarts gericht autostoeltje. Tegen de rijrichting in dus. En zorg dat dan wel de airbag voor de bijrijdersstoel is uitgeschakeld. Veiligheid gaat voor alles. En ben je bezig met je auto verzekeren? Dan is het goed om te weten dat je alleen met een schadeverzekering voor inzittenden verzekerd bent tegen geleden schade. Kies je voor een aanvullende dekking, dan kan dat een grote meerwaarde bieden voor jou en de inzittende kids.

Waar moet je nog meer op letten?

  • Zorg ervoor dat je een veilig kinderstoeltje hebt. Die zijn te herkennen aan het ECE-keurmerk. Zie je zo’n label of sticker, dan weet je zeker dat het zitje aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoet.
  • Het is natuurlijk belangrijk om het stoeltje op de juiste manier te bevestigen. Bestudeer daarom voor de zekerheid altijd de handleiding.
  • En wat is eigenlijk de veiligste plek in je auto? Het midden van de achterbank. Op deze plek loopt je kind het minste kans op zware verwondingen bij een ongeval.
  • Let op: het is niet toegestaan om een gordelverlenger te gebruiken bij een kinderzitje.
  • En zoals altijd: iedereen in de auto moet een eigen zitplaats hebben en een eigen gordel gebruiken.

Gelden er andere regels in het buitenland?

In grote lijnen zijn de regels voor het vervoer van je kids in heel Europa hetzelfde. Maar het is wel goed om dit zeker te weten voordat je met het hele gezin op vakantie gaat. In sommige landen moet je kinderen tot 1,50 meter namelijk nog in een kinderzitje of zitverhoger plaatsen. In andere landen mogen kinderen tot 10 jaar niet op de voorbank. Ga dus voorbereid op pad.