Besluit je in Nederland onverzekerd de weg op te gaan, dan kan je dat duur komen te staan. Niet alleen kun je te maken krijgen met een forse boete, je kunt jezelf ook om een andere reden flink in de problemen werken. Zonder een autoverzekering schade veroorzaken aan een ander is daar een voorbeeld van. Het is mogelijk dat dit resulteert in een dusdanig hoge kostenpost dat je flink in de financiële problemen raakt, tot zelfs een persoonlijk faillissement aan toe. Het is daarom belangrijk dat je auto altijd goed verzekerd is voordat je de openbare weg op gaat. Maar wat betekent ‘goed verzekerd zijn’ nu eigenlijk? Waar moet je op letten? 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen WA, WA+ en All Risk?

Het verzekeren van je auto is om te beginnen niet moeilijk. Sterker nog, dit kan zelfs binnen een paar minuten gepiept zijn, via https://www.unive.nl/autoverzekering. Het is alleen de vraag voor welke verzekering je kiest en bij welke verzekeraar. Vooral dat laatste kan een flinke zoektocht zijn, vooral als je de prijzen en voorwaarden met elkaar wilt kunnen vergelijken. Waar krijg je het meeste waar voor je geld, en is er geen sprake van kleine lettertjes die je alsnog van een koude kermis doen thuiskomen? Bij een verzekeraar als Univé is het je zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, door keuze te hebben uit drie rechttoe-rechtaan pakketten. Dit zijn de WA, WA+ en All Risk. Alle drie hebben deze zo hun voor- en nadelen.

Wanneer is een WA-verzekering de beste keus? 

Bij het kiezen voor een bepaald pakket is het niet handig alleen af te gaan op de prijzen. Want hoewel een WA bijvoorbeeld het goedkoopst is, is dat natuurlijk vanwege een belangrijke reden: de WA-verzekering heeft veruit de laagste dekking. Toch kan het in bepaalde gevallen juist een goed idee zijn om te kiezen voor WA, zoals wanneer je een wat oudere auto hebt van minimaal 9 jaar. Hiermee is schade verzekerd die je veroorzaakt aan anderen en diens bezittingen. Uiteraard geldt dit tot een bepaalde hoogte. Wil je juist ook graag je eigen auto ook verzekerd hebben, dan kun je de WA-verzekering afstrepen. De WA+ en All Risk zijn dan betere opties. Deze bieden beide een aanzienlijk uitgebreidere dekking. Hoewel ze sterk op elkaar lijken, zijn er toch belangrijke verschillen. 

Zijn inzittenden automatisch meeverzekerd?

Met de WA+ ben je gedekt tegen ruitschade, diefstal, schade ontstaan door natuurgeweld en brand. Mocht je een overstekend hert aanrijden, dan zit je met de WA+ ook goed. Schade ontstaan door loslopende dieren valt namelijk tevens onder de polisvoorwaarden. De WA+ is het meest geschikt voor auto’s die 6 - 9 jaar oud zijn. Tot slot is er de All Risk, ook wel Volledig Casco genoemd. Dit is de enige autoverzekering waarmee ontstane schade aan de eigen auto ook verzekerd is. Bovendien word je in dat geval ook gratis vervangend vervoer aangeboden terwijl je vervoersmiddel wordt gemaakt. Heb je oren naar een nog uitgebreidere dekking voor de auto, dan kun je bovenop de WA+ of All Risk onder andere ook kiezen voor een inzittendenverzekering. Daarmee worden gemaakte kosten door letselschade onder andere vergoed. Dit geldt voor zowel jouw eventuele passagier(s) als voor jouzelf.