Iedere zomer gaat gepaard met de opmars van wespen. Deze kleine, geel-zwarte agressievelingen zijn gemakkelijk overstuur te krijgen met pijnlijke steken als gevolg. Die zijn voor iedereen ronduit vervelend, maar zeker voor zij die allergisch zijn voor wespensteken. Wat te doen wanneer je gestoken bent door een wesp? We geven een klein overzicht van eerste hulp bij wespensteken.

Hoe herken je dat je gestoken bent door een wesp?

Er zijn natuurlijk nog wel meer insecten actief die je kunnen steken. Een wespensteek herken je aan een plotselinge, felle pijn die daarna gevolgd wordt door een branderige of jeukende, rode zwelling. Het is mogelijk dat dezelfde wesp je meermaals heeft gestoken, zeker als hij onder je kleding is komen te zitten en zich bedreigd heeft gevoeld. In de meeste gevallen zakken de klachten binnen enkele uren vanzelf en is het niet nodig om een arts in te schakelen.

Wat kun je direct doen tegen de effecten van een wespensteek?

De steek van een wesp is bijzonder pijnlijk omdat de wesp gif achterlaat. Om de ongemakken die daarvan ervaart te minimaliseren, kun je het gebied van de steek goed wassen met water en zeep om eventuele gifresten weg te spoelen. Daarna kun je een koud kompres op het gebied van de steek leggen om zwelling tegen te gaan. Om de jeuk te stillen kun je eventueel een antihistaminicum (hooikoortstablet) nemen. Tegen de pijn van de steek en de zwelling kun je een pijnstiller zoals ibuprofen gebruiken.

Wat als de reactie heftiger is en niet na enkele uren verdwijnt?

Bij sommige mensen ontstaat na een steek van een wesp een zeer grote, rode schijf die in plaats van een paar uur dagenlang aanwezig blijft. Dit kan zelfs gepaard gaan met misselijkheid en zelfs braken. Zoiets noemt men met een Engelse term een large local reaction. Hoewel dit erg vervelend kan zijn, is het vaak geen reden tot paniek. Verschillende mensen reageren immers verschillend op een wespensteek. Maak je je toch zorgen, dan kun je uiteraard contact opnemen met de huisarts.

Wanneer is het inschakelen van medische hulp noodzakelijk?

In een aantal gevallen is het van groot belang om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Dat is wanneer de wesp je in de mond, keel of hals gestoken heeft. Een zwelling daar kan namelijk gevaarlijk zijn en je ademhaling gaan blokkeren. Bij mensen die allergisch zijn voor wespengif, kan een zogenaamde anafylactische shock ontstaan. Naast en pijnlijke en jeukende schijf onder de huid krijgen zij ook last van symptomen zoals kortademigheid, lage bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid, braken, diarree en een opgezwollen gezicht of keel. Dan is het noodzakelijk dat een arts zo snel mogelijk de patiënt behandelt met adrenaline en eventueel antihistaminica en steroïden. Patiënten met een allergie krijgen vaak een pen met adrenaline voor een eventuele volgende wespensteek.

Herhaling voorkomen

Heb je wespensteek opgelopen omdat er een wespennest bij je woning zit? Dan blijft het gevaar voortdurend aanwezig. Zeker als je een allergie hebt voor wespensteken is het dan zaak om herhaling te voorkomen. Maar daarom zo snel mogelijk gebruik van de diensten van bestrijdingsexperts zoals die van Bestrijdingsservice.nl om van het wespennest af te komen, zodat je weer met een veilig gevoel in en rondom je huis kunt zijn.