Willen we allemaal niet een mooi en voorspoedig leven voor al onze kinderen? Babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels, is ervan overtuigd dat een goed begin het halve werk is. Zij geeft hieronder tien mooie tips prijs die jouw baby in ieder geval een hele mooie start van het leven geven. Want een gelukkige baby, dat willen we allemaal.

Tip 1: Bied een voorspelbaar ritme

Ooit wel eens afgevraagd hoe die juffen in het onderwijs die gemiddeld 27 kinderen circa 6 uur per dag in het gareel houden? Voorspelbaarheid. Elke dag hetzelfde doen, waardoor de kinderen de onderdelen van de dag gaan herkennen. Ze denken “zo gaat het elke dag” en dus komt het niet eens in hun op om te kijken of er onderhandelingsruimte is met de juf. (enkele uitzonderingen daargelaten. Door baby’s voorspelbaarheid te bieden, doe je elke dag hetzelfde. Net als de juf, dat is wel zo duidelijk voor jouw baby.

Tip 2: Prikkelreductie

Het brein van een pasgeboren baby is nog niet af. Het moet verder uitrijpen in de maanden, misschien wel jaren, na geboorte. Het brein is daarom ook niet altijd in staat om zich af te sluiten voor een te grote hoeveelheid prikkels. De baby heeft jouw als ouder nodig om hierbij te helpen.

Hier gaat dus de regel “less is more” op. Hoe minder prikkels, hoe gelukkiger de baby

Tip 3: Inwikkelen & inbakeren

….”en ze wikkelde hem in doeken en legde hem in een kribbe”…..

Inbakeren en of inwikkelen is al zo oud als de weg naar Rome.

Een baby heeft in zijn moeders buik tijdens de zwangerschap een ruime tijd ruimtegebrek gehad. Na geboorte kan hij die druk op zijn huid wel eens missen, helemaal als hij zich moet ontspannen voorafgaand aan het slapen.

Tip 4: Goed laten slapen

Goed slapen, ja dat klinkt leuk. Hoe dan?! Vraag je je misschien af. Probeer het slaappatroon van je kindje te volgen, maar neem zelf daar ook leiding in. Wat zijn ze vermoeidheidsignalen, waardoor je zeker weet dat je hem op het juiste tijdstip naar bed brengt. Breng hem naar bed volgens een vast bedritueel en je bied ook weer voorspelbaarheid. Zo kun je slapen verbeteren, als het niet goed gaat.

Tip 5: Veel lichamelijk contact

De mens hoort tot de dragers in het dierenrijk. We weten inmiddels ook uit wetenschappelijk onderzoek dat de huid -bij voldoende huid-huidcontact- het gelukshormoon oxytocine gaat aanmaken. Hoe meer huid-huidcontact tussen jou en de baby, hoe meer gelukshormonen in het lijfje.

Tip 6: Uithuilen mag

De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Aletha Solter schreef het boek “de taal van huilen”. Ze beschrijft heel mooi dat huilen voor een jong kind een mogelijkheid tot communiceren is. Een jonge kind heeft nog geen taal, alleen lachen en huilen om je dingen te vertellen. Luister dus goed naar het huilen. Herken je er verschillende klanken in? Wanneer huilt je zoon meer en minder op bepaalde momenten? Wat vertelt hij jou daarmee?

Tip 7 Aandacht voor de Verbale communicatie

Kinderen waar veel tegen gesproken wordt, gaan ook eerder spreken. Zelfs met de eerste uh’s, oh’s en ah’s leren ze al dat er in gesprekjes een beurtverdeling is. Jij zegt wat, je laat een stilte vallen, de baby start zijn kirren en laat een stilte vallen voor jou. Hoe meer we praten, hoe rustiger we handelen, ook weer iets waar jonge kinderen erg gelukkig van worden.

Tip 8 Aandacht voor de Nonverbale communicatie

Van de beurtverdeling leren herkennen in jullie gesprekjes, kun je ook kijken wat je non-verbaal al kan leren aan je baby. Baby’s spiegelen namelijk. Ze doen na wat ze zien. Soms zit er een beetje vertraging op de lijn. Maar bij een pasgeboren baby kun je je tong naar buiten de mond brengen, wacht even en de baby steekt ook zijn tong uit. Baby’s kunnen voor hun eerste verjaardag al leren gebaren. Bijvoorbeeld dag dag en dan zwaaien. Of vragen waar de lamp is en samen naar boven de eettafel kijken. Zo leert de baby het woord lamp.

Tip 9 Ouders eerst

Als je wel eens hebt gevlogen, weet je dat je eerst zelf je zuurstofmasker op moet doen en daarna pas bij je kind. Door goed voor jezelf te zorgen, houd je voldoende energie, voldoende balans in je leven om een goede ouder te zijn.

Tip 10 Nooit emigreren

In 2006 en 2007 deed Unicef onderzoek naar het welbevinden van kinderen in de 21 meest welvarende landen. Daaruit bleek dat Nederlandse kinderen het gelukkigst waren.

Kortom, wil je een gelukkig kind, emigreer dan niet. Als je het wel overweegt, verhuis dan naar Noord- Europa en vooral niet naar een Engelstalig land.

Dit waren de 10 tips voor een gelukkige baby van babyverpleegkundige Esther van Bloemen Bartels, Esther geeft een online cursus Leer je baby kennen. In deze online cursus gaat Esther dieper in op de hierboven genoemde tips, leert ze jullie de kneepjes van het vak en zitten ook 2 lessen babymassage. Willen jullie heerlijk ontspannen aan het ouderschap beginnen, volg deze cursus dan al in de zwangerschap. Zo weten jullie al voordat de baby wat je baby probeert duidelijk te maken, wat te doen bij kleine baby problemen en hoe jij niet alleen heel goed voor je baby, maar ook voor jezelf zorgt.

Gelukkige baby….gelukkige ouders.