Zwangerschapssymptomen:

Vrouwen die hun lichaam heel goed kennen en er goed naar luisteren voelen soms al vóórdat ze overtijd zijn dat ze zwanger zijn. Pijnlijke borsten en vermoeidheid zijn vaak de eerste symptomen.

Heeft iedere vrouw zwangerschapssymptomen?

Absoluut niet, dit verschilt per vrouw en zelfs per zwangerschap. Veel vrouwen hebben klachten die ongeveer gelijk zijn aan zwangerschapssymptomen in de periode dat ze ongesteld moeten worden. Hierdoor kan het signaal van een zwangerschap makkelijk over het hoofd worden gezien. Óf kun je denken dat je zwanger bent terwijl het de normale klachten zijn die je hebt als je ongesteld moet worden.

Vooral als je net gestopt bent met de pil kun je de normale klachten die je kunt hebben in de weken voordat je ongesteld moet worden verwarren met zwangerschapssymptomen. Als je de pil gebruikt heb je meestal geen klachten tijdens je cyclus. Doordat je stopt met de pil komt je normale cyclus, met bijbehorende klachten, weer op gang. Hierdoor kun je denken dat je zwanger bent omdat je deze klachten niet herkend van eerder.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kunnen een teken zijn dat je zwanger bent, maar ze zijn echt geen garantie. Alleen een positieve zwangerschapstest geeft zekerheid.

Vermoeidheid is vaak het eerste zwangerschapssymptoom. Veel vrouwen worden een week na de bevruchting al moe.Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron. De enige remedie is veel rusten!

Bij de meeste zwangeren gaat het gelukkig over zo rond de 12-14 weken, nog even doorbijten dus. Oftewel, vroeg naar bed, je partner vragen om voor het eten te zorgen en gewoon hulp vragen aan ouders of goede vrienden.

Heet hè

Sommige vrouwen hebben het ineens veel warmer dan normaal. Opvliegers komen ook voor. Ook dit mogelijke zwangerschapssymptoom kan al optreden voordat je ongesteld had moeten worden.

Net na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden. Als er geen bevruchting plaatsvindt daalt de temperatuur net voor je ongesteld wordt weer naar je normale lichaamstemperatuur. Maar als je zwanger bent blijft je temperatuur hoger.

Daarnaast hebben veel zwangeren last van opvliegers (net als vrouwen in de overgang) veroorzaakt door de hormonen.

Pijnlijke borsten


Treden vaak ook al vroeg in de zwangerschap op. Sommige vrouwen hebben al pijnlijke borsten voordat ze ongesteld zouden moeten worden.

Het lastige is dat pijnlijke borsten ook heel normaal zijn rond de periode dat je ongesteld moet worden, ook al ben je helemaal niet zwanger.

Je borsten kunnen opgezwollen voelen, pijnlijk zijn en zelfs soms al wat lekken. Dit alles kan worden veroorzaakt doordat je hormonen direct na de bevruchting al snel veranderen en het niveau van het zwangerschapshormoon snel toeneemt.

Naast pijnlijk kan het ook zijn dat je opvalt dat je tepelhof (de donkere huid rondom je tepels) donkerder wordt, dit versterkt het vermoeden van een zwangerschap, ten opzichte van alleen pijnlijke borsten, wel.

Buikpijn, krampen en bloedverlies komen veel voor in de vroege zwangerschap. Er gebeurt heel veel in die eerste periode en je lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie.

Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan. Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven. De zogenaamde innestelingsbloeding.

Omdat dit bloedverlies plaatsvindt rond de periode dat je normaal ongesteld moest worden kun je dit makkelijk verwarren met een menstruatie. Toch zijn er vaak wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie.

Bah, wat ruikt dit vies:

Veel vrouwen krijgen ineens een afkeer van sommige luchtjes en bepaald eten in de eerste weken van de zwangerschap. Dit verschijnsel ontstaat vaak al heel vroeg in de zwangerschap, al voordat je menstruatie uitblijft.

Merk je bij jezelf dat je dingen die je eerder lekker vond ruiken nu ineens vindt stinken? Dan zou het een eerste teken kunnen zijn dat je zwanger bent

Sommige vrouwen krijgen ineens trek in dingen waar ze eerder niet naar taalden, augurken zijn een bekend fenomeen, maar het kan veel gekker. Wat denk je van de onweerstaanbare drang om cement te eten 

In de zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten, ook worden bepaalde producten afgeraden om te eten.

Niet te genieten.

Betrap je jezelf erop dat je wel heel onredelijk bent de laatste tijd?

Mood swings, oftewel het ene moment blij, het andere moment boos of verdrietig, zijn een bekend fenomeen in de vroege zwangerschap. Vaak treden deze wisselingen in je humeur al op voordat je menstruatie uitblijft.

Dus ken je het niet van jezelf dat je uitvalt om het minste of geringste? Het zou goed kunnen dat je zwanger bent.

Bij de meeste vrouwen gaan deze mood swings zo rond de 12 weken weer over. Helaas zijn er ook vrouwen die zich de hele zwangerschap niet happy en sommigen zelfs depressief voelen.

Misselijkheid is waarschijnlijk de meest bekende zwangerschapsklacht.

Maar het is vaak geen zwangerschapssymptoom. Meestal treedt misselijkheid namelijk pas op zo rond de zes weken zwangerschap en dan weet je vaak allang dat je zwanger bent.

Lees onze tips en tricks bij misselijkheid en wat als zo misselijk bent dat je de hele dag overgeeft?

Naast bovengenoemde zwangerschapssymptomen, waarvan je de meeste al kunt hebben voordat je overtijd bent, zijn er nog wel wat minder vaak voorkomende symptomen zoals:

  • Vaak moeten plassen
  • Hoofdpijn
  • Lage rugpijn
  • Opgeblazen gevoel

Heb je verschijnselen die zouden kunnen wijzen op een zwangerschap, een zwangerschapstest geeft zekerheid.