Om je bevalling goed te laten verlopen heb je een goed samenspel van allerlei hormonen nodig.

Jouw mindset (hoe kijk je aan tegen je bevalling en pijn) bepalen voor een belangrijk deel hoeveel en welke hormonen er vrij komen

Oxytocine is hét belangrijkste hormoon tijdens je bevalling (maar ook tijdens vrijen en knuffelen en binding met je baby).
Oxytocine zorgt voor goede weeën en komt in grote hoeveelheden vrij als jij je vrij, veilig en ontspannen voelt. Hoe relaxter jij bent, hoe meer oxytocine je hersenen aanmaken, hoe beter de weeën worden en hoe sneller je ontsluit. Maar ook hoe meer pijn je krijgt. En daar komt het volgende hormoon om de hoek kijken:

Endorfine is een morfine-achtige stof maakt je lichaam zelf aan het is je lichaamseigen pijnstiller. Misschien heb je er wel eens van gehoord van sporters. Als je een grote prestatie levert die het uiterste van je lichaam vraagt gaat je lichaam op een gegeven moment endorfine aanmaken waardoor hardlopers de zogenaamde Runners High ervaren.

Onder de juiste omstandigheden, als je je ontspannen en veilig voelt, komt er meer endorfine vrij tijdens je bevalling waardoor je de pijn minder voelt.

Maar je lichaam heeft nog meer hormoontroeven in petto:

Melatonine, wat jij misschien kent als het slaaphormoon, werkt ook pijnstillend. Maar zorgt er ook voor dat jij in een soort roes komt. Om melatonine goed te laten stromen is sfeer, gedempt licht, veiligheid, vertrouwen en zo min mogelijk afleiding belangrijk.

Melatonine remt de pijnreceptoren op je baarmoeder, hierdoor wordt de pijn minder goed doorgegeven aan je hersenen en voel je dus minder pijn. Door minder pijn kun je beter ontspannen en zie daar, dan kan oxytocine weer beter stromen.

Melatonine wordt meer afgegeven naarmate je bevalling vordert, vandaar dat veel barenden aan het eind van de bevalling volledig in zichzelf gekeerd zijn.

Een hormoon wat je niet teveel wilt tijdens je bevalling is Adrenaline.

Adrenaline is het hormoon wat vrij komt bij spanning, angst en stress. Het is het vecht of vlucht hormoon.

Adrenaline remt de afgifte van oxytocine en later ook de afgifte van melatonine en endorfine. Hierdoor wordt je bevalling vertraagd (of stopt zelfs) en voel je de pijn heviger.
Bij wilde dieren zie je dat hun bevalling volledig stopt als er gevaar dreigt. Een barend zoogdier zal stoppen met bevallen als er gevaar dreigt en pas als het gevaar geweken is en ze zich weer op een veilig plek waant zullen de weeën weer terugkeren. Maar ook bij barende vrouwen zie je vaak dat hun bevalling even stagneert op het moment dat ze het ziekenhuis binnenkomen. Thuis, en in de auto,  waren er goede weeën, maar zodra ze op de verloskamer komen stoppen de weeën of nemen sterk af. De omschakeling van de vertrouwde omgeving naar het ziekenhuis zorgt ervoor dat er (tijdelijk) spanning ontstaat en dus een stijging van adrenaline, waardoor de weeën afnemen of stoppen. Als de vrouw gewend is én zich veilig en op haar gemak voelt in het ziekenhuis dan zullen de weeën na een poosje weer terugkeren.

De juiste mindset en omgeving is dus belangrijk voor een goed verloop van je bevalling!

Zoals bovenstaande duidelijk maakt is het voor een goed verloop van je bevalling belangrijk dat het tussen je oren goed zit, jij je veilig voelt en je omgeving sereen en rustig is.

Wat kun jij doen om je kans op een vlotte bevalling te vergroten:

  • Beval daar waar jij je veilig en vertrouwd voelt. Bevallen moet je op een plek waarvan jij denkt dat je volledig jezelf kunt zijn en je volledig durft te laten gaan.
  • Bereid je goed voor op je bevalling. We zijn allemaal gebrainwasht als het over bevallen gaat. Je hoort alleen de horror verhalen, hierdoor zijn veel vrouwen in meer of mindere mate bang voor de bevalling. Bij een goede bevalcursus krijg je een reëel beeld van je bevalling, eerlijke informatie en vooral handvatten hoe jij/jullie ervoor kunnen zorgen dat de juiste hormonen vrij kunnen stromen.
  • Maak een geboorteplan en zet hierin wat jij belangrijk vindt tav je bevalling. Welke sfeer wil je, hoeveel mensen mogen er op de kamer zijn, welke houdingen wil je uitproberen enzovoort.
  • Zorg ervoor dat er geen verstorende elementen in de buurt zijn als je aan het bevallen bent. Kinderen die nog thuis zijn en wakker kunnen worden zorgen niet voor rust, net zo min als een vriendin/moeder/partner die continue aan het kletsen is. Zeg er dan ook iets van als iets/iemand de serene sfeer verstoord.
  • Warmte ontspant, zorg sowieso voor een paar warme sokken en een warme (rubberen) kruik voor tegen je buik of rug.
  • Eet regelmatig iets, je lijf moet keihard werken en daar is energie voor nodig.
  • Wissel van houdingen, zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen. Ga vooral niet in een bed op je rug liggen….
  • Ben je heel erg bang voor je bevalling, bespreek dit met je verloskundige. Een goed gesprek kan opluchten en wellicht kan jouw verloskundige je angsten in het juiste perspectief plaatsen of dingen aandragen waardoor je angst minder wordt.