Buikpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Vaak varieert de buikpijn afhankelijk van de duur van je zwangerschap.

Wij zetten de meest voorkomende soorten buikpijn voor je op een rijtje:

Menstruatie-achtige buikpijn:

Een scherpe stekende/zeurende pijn ter hoogte van het schaambot, die vaak vroeg in de zwangerschap optreedt. Als je moe bent heb je er vaak het meeste last van.

Ze wordt veroorzaakt door de banden (soort spiertjes) waar de baarmoeder mee vastzit aan het schaambot en het stuitje. Door de groei van de baarmoeder kunnen deze banden overrekt raken wat dit nare gevoel geeft. Het wordt vaak omschreven als het gevoel wat je hebt als je ongesteld moet worden.

Menstruatie achtige buikpijn is meestal volkomen onschuldig, neem een warm bad of ga even liggen met een warme kruik op de zere plek, dit doet vaak wonderen.

Veel zwangeren maken zich zorgen of het een eerste teken van een miskraam is. Gelukkig is dat meestal niet zo.

Menstruatie achtige buikpijn is vaak juist een goed teken in de zwangerschap. De banden worden immers opgerekt door de groei van je baarmoeder; groeipijn dus.

Als de pijn komt en gaat (een soort weeën) en je hebt ook bloedverlies, dan is het wel verstandig contact op te nemen met je verloskundige.

Bandenpijn:

Heb je vroeg in de zwangerschap last van de korte banden die onder aan je baarmoeder naar het schaambot en je stuitje lopen, wat later in de zwangerschap kun je last krijgen van de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen.

Rond de 20e week van de zwangerschap gaat de baarmoeder ineens heel snel groeien, je ziet jezelf dikker worden. Hierdoor komt er zeer veel spanning te staan op de banden (soort spieren) die de baarmoeder op haar plaats houden. Zoals gezegd gaat het dan om de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen. Bandenpijn is een scherpe, stekende buikpijn die wat langer aanhoudt (het is dus geen komen en gaan van pijn zoals bij weeën). Je kunt de pijn ook in je vagina en liesstreek voelen.

Zet je buikspieren aan het werk. Vooral als je veel staat is het belangrijk dat je de buikspieren regelmatig aanspant, zo voorkom je dat de baarmoeder al te erg aan de banden hangt. Let er wel op dat je de rug hierbij niet bol trekt, span dus alleen je buikspieren aan. Gewoon je buik wat proberen in te houden. Zo houd je spanning op je buikspieren en hangt je baarmoeder minder aan de banden.

Warmte helpt ook goed bij bandenpijn. Ff lekker op de bank met een warme (rubberen) kruik en de pijn is meestal zo weg.

Harde buiken:

Harde buiken komen meestal pas wat later in de zwangerschap voor. Bij een tweede of volgende zwangerschap kun je er al vroeg in de zwangerschap last van hebben.

Harde buiken worden veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoeder, je buik voelt ook echt hard aan, maar het hoort niet echt pijn te doen. Het voelt wel ongemakkelijk, maar niet echt pijnlijk.

Heb je harde buiken die ook echt pijn doen, dan gaat het meestal om (voor)weeën.

Zolang ze niet al te vaak komen (paar keer per uur) en niet pijnlijk zijn, is het niet erg, maar kunnen ze wel vervelend zijn.

Je hebt vaak meer last van harde buiken als je druk bent geweest.

De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast en als je druk bent dan komt er veel spanning op de banden (bandenpijn), hierdoor wordt de baarmoeder geprikkeld en die reageert dan door hard te worden. Heb je veel last van harde buiken dan is het een teken van je lichaam dat je te druk bent, probeer meer rust te nemen.

Ook een onverwachte beweging zoals omdraaien in bed, of opstaan, kan de baarmoeder prikkelen tot hard worden.

Harde buiken nemen af als je een uurtje gaat liggen met een rubberen warmwaterkruik tegen je onderbuik aan.

Advies: Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.

Voorweeën:

Voorweeën zijn eigenlijk pijnlijke harde buiken. Sommige vrouwen, vooral als het niet je je eerste kindje is, hebben er al weken voor de bevalling last van.

Het kan best lastig zijn om onderscheid te maken tussen voorweeën en echte weeën. Voorweeën kunnen soms ook heel regelmatig komen, bijvoorbeeld iedere 5-10 minuten. Het verschil met echte weeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen.

Daar waar echte weeën steeds iets vaker komen en steeds wat meer pijn gaan doen, blijven voorweeën min of meer gelijk. Ze komen wel iedere 5 minuten, maar gaan niet steeds meer pijn doen, langer duren of pijnlijker worden.

Voorweeën treden het vaakst ’s nachts op, je baarmoeder is in die periode het meest actief, waardoor slapen moeilijk wordt.

Heb je veel last van voorweeën? Neem een warm bad (of lange warme douche als je geen bad hebt), maak je bed lekker warm en duik met 2 paracetamols je bed in. Een warme (rubberen) kruik tegen je buik helpt ook om je baarmoeder te laten ontspannen.

Lukt ’s nachts slapen niet, ga dan overdag een paar uurtje liggen. Vraag oppas voor eventuele andere kinderen en pak je rust. Je hebt immers al je kracht nodig als straks de bevalling echt gaat beginnen!