Gezond leven is altijd goed, maar als je zwanger bent, is het nog belangrijker. Wat je doet, eet of laat staan, heeft veel invloed op je baby. Voordat je op die gynaecologische stoel belandt op de verloskundige afdeling, is het fijn om een aantal tips te lezen over hoe je nu precies gezond kunt blijven tijdens je zwangerschap. Lees er hier 5!

Voed jezelf goed

Als je zwanger bent, heeft je lichaam meer goede voeding nodig voor jou en je baby. Eet dus gezond en gevarieerd en zorg dat je al die belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, ijzer, calcium en eiwitten binnenkrijgt. Ga voor verse groente, fruit, volkoren producten, mager vlees of vis en zuivel. Met die producten krijg je alles binnen wat nodig is.

Neem supplementen

Naast goed eten kunnen extra vitaminepillen echt helpen als je zwanger bent. Foliumzuur is vooral in de eerste 10 weken echt handig. Het zorgt voor genoeg foliumzuur in je bloed en dat is weer nodig voor de groei van je baby. Ook vitamine D en choline zijn goed om te nemen, zowel voor de gezondheid van jou als voor je baby.

Blijf gehydrateerd

Verder moet je genoeg water drinken als je zwanger bent. Het is niet alleen goed voor de groei van je baby, maar helpt ook je spijsvertering en kan vervelende zwangerschapssymptomen verminderen. Probeer elke dag 8-10 glazen water te drinken om lekker gehydrateerd te blijven.

Blijf in beweging

Probeer niet te overdrijven, maar blijven bewegen tijdens je zwangerschap is echt goed voor je. Het houdt je fit, maakt je spieren sterker en zorgt dat je meer aankan. Dit kan echt handig zijn tijdens de bevalling. Lekker wandelen, yoga of zwemmen zijn perfecte manieren om in beweging te blijven als je zwanger bent.

Zorg voor je emotionele welzijn

Zwanger zijn veranderd niet alleen je lichaam, maar doet ook wat met je gevoelens. Zorg dus goed voor jezelf door genoeg te relaxen. Dingen als ademhalingsoefeningen, yoga en kletsen met je partner, vrienden of familie kunnen stress verminderen en je zult je hierdoor echt goed voelen. En als het even teveel wordt, schroom dan niet om hulp van een professional te vragen.

Blijf hygienisch

Tijdens je zwangerschap kun je het verschonen van de kattenbak en tuinieren beter aan iemand anders overlaten. Dat komt omdat er in de uitwerpselen van katten en in de aarde bacteriƫn kunnen zitten die toxoplasmose kunnen veroorzaken. Als je toch echt zelf die plantjes wilt planten, trek dan goede handschoenen aan. En was altijd goed je handen en let extra op hygiƫne, zeker als je ook nog met kleine kinderen omgaat. Zo houd je het risico op infecties klein. Met deze eenvoudige basis tips zul jij gezond blijven tijdens je zwangerschap.