Je wilt graag zwanger worden, maar heb je ook gedacht aan je zorgverzekering? Je maakt tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode namelijk extra zorgkosten. Het is dan wel zo prettig om goed verzekerd te zijn. Neem de tijd en bekijk welke zorg wordt vergoed door jouw zorgverzekering. Voor sommige kosten is het slim je aanvullend te verzekeren.
Per jaar kan de juiste zorgverzekering honderden euro’s schelen. Benieuwd welke zorgverzekering of aanvullende verzekering het best bij jouw situatie past rondom je zwangerschap? Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en maak de juiste keuze. Dat kan bijvoorbeeld met het geldzaken vergelijkportaal geld.nl.
Vergoeding zwangerschap basisverzekering
Welke basisverzekering je ook hebt, er wordt veel zorg rondom je zwangerschap vergoed. Denk aan:
- huisartskosten;
- noodzakelijke prenatale echo’s;
- prenatale tests bij een medische indicatie;
- thuisbevalling;
- ziekenhuisbevalling met medische noodzaak;
- verloskundige hulp;
- kraamzorg thuis;
- fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie.
Vergoeding zwangerschap aanvullende verzekering
Omdat je niet alles vergoed krijgt vanuit je basisverzekering, kun je ervoor kiezen een aanvullende verzekering aan te schaffen. Bijvoorbeeld voor:
- prenatale tests zonder medische indicatie;
- eigen bijdrage poliklinische bevalling zonder medische indicatie;
- kraamzorg in ziekenhuis zonder medische indicatie;
- eigen bijdrage kraamzorg en extra kraamzorg;
- kraampakket;
- zwangerschapscursussen;
- fysiotherapie.
Het is slim om van te voren te berekenen of je met een aanvullende verzekering financieel voordeliger uit bent. Per maand ben je voor een aanvullende verzekering al snel tussen de 15 en 50 euro per maand extra kwijt. In totaal kun je dan op jaarbasis wellicht meer betalen aan de verzekering, dan dat je aan de zorgkosten zelf kwijt bent.
Verplicht eigen risico tijdens zwangerschap
Jaarlijks betaal je de eerste zorgkosten zelf, dat is je eigen risico. In 2020 gaat het om een bedrag van €385,-. Wanneer je zorgkosten boven dit bedrag komen, dan vergoedt je zorgverzekeraar deze kosten. Voor huisartskosten, verloskundige zorg, bevalling en kraamzorgkosten betaal je geen eigen risico. Voor andere kosten weer wel, zoals de NIPT-test, laboratoriumonderzoek, medische nazorg na de bevalling en ziekenhuisvervoer voor de bevalling. Bij veel verzekeraars kun je ervoor kiezen je eigen risico te verhogen om de kosten van je zorgverzekering te verlagen. De kans is groot dat je rondom je zwangerschap meer zorg nodig hebt, dus is het beter om je eigen risico in dat jaar niet te verhogen.
Houd rekening met je eigen wensen
Ben je bijvoorbeeld van plan een zwangerschapscursus te volgen of weet je al dat je het liefst in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak? Kies aan de hand van je eigen wensen de aanvullende verzekering die dit (deels) vergoedt. En zorg ervoor dat je tijdig overstapt van verzekering. Dat kan namelijk alleen tot 1 februari in het nieuwe jaar. Je moet je huidige verzekering dan wel voor 31 december opgezegd hebben. En is je kleintje inmiddels geboren? Binnen vier maanden moet je je baby aanmelden bij je zorgverzekeraar.
Top Dossiers