5 tips om zo Gezond mogelijk zwanger te worden:

Tip 1:

Start minimaal 3 maanden voor de bevruchting met een gezonde leefstijl. Eet gezond, rook niet en drink geen alcohol.
Dit advies geldt voor beide partners. Veel mannen denken dat hun aandeel in het zwanger worden niet meer is dan het leveren van zaad, maar dat is zeker niet zo.
Jullie kindje wordt ‘gemaakt’ uit de eicel van de vrouw en de zaadcel van de man. Beiden hebben een even groot aandeel in de kansen om zwanger te worden én op een gezonde zwangerschap en kind.
Zaadcellen worden continu nieuw aangemaakt, de zaadcel die vandaag tot bevruchting kan leiden is een maand of 3-4 geleden ‘geboren’. In die 3-4 maanden is hij uitgegroeid tot een volwassen zaadcel die de eicel kan bevruchten. Je kunt je voorstellen dat een gezonde zaadcel voorwaarde is voor een gezonde zwangerschap en een gezond kind.
Eicellen worden echter al in de baarmoeder gevormd. Een meisje wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen die in een onrijp stadium in de eierstokken worden bewaard. Als een meisje in de pubertijd komt rijpen er iedere maand een aantal eicellen en komt één eicel tot volledige rijping. Deze eicel springt tijdens de eisprong uit je eierstok en komt in de eileider waar ze bevrucht kan worden. De eicel die deze maand uit de eierstok springt is een paar maanden hiervoor al begonnen zich te ontwikkelen en staat in die periode ook onder invloed van jouw leefstijl.
Beide toekomstige ouders moeten dus ruim voor de bevruchting gezond gaan leven, hiermee verhoog je de kans om zwanger te worden, verminder je het risico op een miskraam én vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind.

Tip 2:

Start met foliumzuur! We hopen dat dit een algemeen bekend advies is, maar helaas blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen foliumzuur niet in de juiste periode gebruikt.
Het advies is om minimaal 4 weken voor de bevruchting te starten met foliumzuur en dit te blijven gebruiken tot je minimaal 10 weken zwanger bent.
Aangezien je meestal niet weet wanneer je zwanger wordt is de tips: Gestopt met anticonceptie; gestart met foliumzuur.

Tip 3:

Beweeg regelmatig. En een fit lichaam helpt je om zwanger te worden én vermindert je kans op complicaties in de zwangerschap. Reden genoeg dus om dagelijks voldoende te bewegen. Dit hoeft echt niet de sportschool te zijn. Iedere dag minstens een half uur stevig doorwandelen of een flink eind fietsen is ook prima. Heb je zittend werk, probeer ieder uur tenminste vijf minuten te staan of rond te lopen. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift en maak een wandeling in je pauzes. Een stappenteller kan je motiveren om het dagelijkse doel van 10.000 stappen te halen.

Tip 4:

Dagelijks tenminste 250 gram groenten en 2 stuks fruit, volkoren graanproducten, 1 x per week vette vis, max 3 keer per week vlees, dagelijks een handje noten en voldoende zuivelproducten is globaal het advies voor gezonde voeding. Weet jij van jezelf dat je niet zo gezond eet, start dan met een multivitamine voor zwangeren. Hier zit dan ook gelijk voldoende foliumzuur en vitamine D in. Eet je wel volgens de richtlijnen; beperk je dan tot foliumzuur en vit D. Teveel vitaminen kan namelijk schadelijk zijn!

Tips 5:

Hoe zit het met je geestelijke gezondheid? Zit je lekker in je vel? Een zwangerschap en het krijgen van een baby zijn life changing events. Hoe staan jullie hierin? Is jullie relatie stabiel? Hebben jullie al besproken hoe jullie het straks gaan doen: Hoe zit het financieel? Gaat één (of beiden) van jullie minder werken? Zo ja wie dan? Gaat de baby naar kinderopvang of oma? Wat kost een baby eigenlijk? Maar ook, hoe denken jullie over de opvoeding, zitten jullie op één lijn of denken jullie totaal anders over dingen en hoe ga je daar een middenweg in vinden?

Eigenlijk is tip 5: praten voor vrijen. Bespreek eerst op een reële manier met elkaar hoe jullie het leven als ouders voor jullie zien zowel financieel, opvoedkundig als zorgtaken.