Als je zwanger bent, verandert er van alles. Met name bij een eerste zwangerschap komt er veel op je af. Je hebt wellicht al van alles gelezen of gehoord, maar als je het zelf ervaart, is het toch anders. En daarbij ervaart elke vrouw een zwangerschap anders. Elk lichaam is uniek, elke vrouw is uniek, en zo ook elke zwangerschap. Hoe zorg je goed voor jezelf met alle veranderingen die er plaatsvinden?

Weten wat goed voelt

Er komt veel op je af gedurende de pakweg negen maanden dat je zwanger bent, een periode waarin je als vrouw tal van keuzes moet maken. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg en luister je naar jezelf, terwijl je wordt overvallen door overtuigingen, adviezen en verwachtingen van buitenaf? Een ding is zeker, als vrouw weet je heel goed wat wel en niet klopt, en al helemaal als je zwanger bent. Het lijkt wel alsof je voelsprieten dan nog meer aan staan. Maak hier gebruik van.

Je lichaam als kompas

Tuurlijk, er zijn tal van praktische zaken nodig als je zwanger bent en als de bevalling nadert, zoals luiers kopen. Wel zo ondersteunend en simpel om dat gewoon online te doen. En dat zijn eigenlijk twee magische woorden die op je ijskast mogen tijdens je zwangerschap: ondersteunend en simpel. Dat is een vraag die je jezelf gedurende je gehele zwangerschap mag stellen: ondersteunt deze keuze mij of niet? Als iets jou ondersteunt, zoals gaan rusten als je moe bent, dan kan je ervan uitgaan dat dit ook voor je ongeboren kind zo is. Je lichaam is hierbij je kompas.

Een uitnodiging

En dan simpel, een woord dat we graag uit de weg gaan, omdat we van complexiteit houden. We maken het onszelf vaak moeilijker dan nodig is. Houd je dagen heel simpel en overzichtelijk als je zwanger bent. Zeg nee als je een nee voelt, ga liggen als je moe bent, ga naar de wc als je moet en als je merkt dat je hard moet nadenken over iets, dan weet je dat het niet meer simpel is. Een zwangerschap is een krachtige uitnodiging om meer in contact te komen met je lichaam, en er vaker naar te luisteren.

Ongevraagd advies

Tijdens je zwangerschap krijg je vaak veel (ongevraagde) adviezen en wordt er menig overtuiging en verwachting op je geprojecteerd. Veel mensen, boeken of instanties denken het beter te weten dan jij. Goed voor jezelf zorgen is trouw blijven aan wat jij voelt en nodig hebt. Je kan tien boeken lezen over hoe je straks gaat bevallen of hoe je je kind moet opvoeden, maar dat weet jij zelf het beste, in het moment zelf. Oefen met meer bewust aanwezig te zijn in het moment en stel jezelf de vraag of een bepaald advies wel klopt voor jou. Wat zegt je eigen gevoel? Geef jezelf de ruimte hiervoor, bouw stopmomenten in de dag in en maak contact met je lichaam.

Een zwangerschap nodigt uit tot vertragen, zeker in het laatste tremester. Dit betekent niet dat je niets doet, maar dat er wellicht wat meer vertraging in je bewegingen komt en dat de kwaliteit waarin je iets doet, verandert. Kijk of je vanaf 17:00 uur de doen stand wat meer los kan laten. Merk je dat je aan het haasten bent of dat je even snel iets wilt doen? Stop dan even, en begin opnieuw.