Het resultaat van deze impuls was dat suiker ineens veel beter verkrijgbaar was. Toen Engeland en Frankrijk met elkaar in oorlog kwamen, besloot Engeland om de toevoer van suiker naar Frankrijk stop te zetten. Napoleon investeerde daarom stevig in de productie van suikerbieten. De Britten maakten hun suiker nog van planten. In korte tijd werden in Frankrijk maar liefst 40 suikerbietfabrieken opgezet. Dit maakte suiker nog beter verkrijgbaar. Het werd standaard op tafel gezet en werd al snel onmisbaar.

Invloed op het dieet

Volgens historicus Dr. Annie Gray heeft de introductie van suiker naar de eettafel veel gevolgen gehad voor het eetpatroon van Europeanen. Wie het niet lukte om zijn of haar kinderen droog brood te geven, deed er lekker wat suiker op. En suiker werd voor steeds meer toepassingen gebruikt: jam, cake, margarine en boter waren slechts een paar van de producten die ontwikkeld werden dankzij de overvloed aan suiker. Aan het begin van de 19e eeuw werd per jaar al 6 kilo suiker per hoofd van de bevolking gegeten. Tegen het einde van de eeuw was die hoeveelheid naar 23,5 kilo suiker gestegen. En die overconsumptie bleef niet zonder gevolgen.

[2 van 3 - Lees verder >>]

Lees ook:

Suiker is op allerlei manieren ongezond. Maar hoe blijf je er vanaf? In ons dossier Afslanken lees je meer over suiker en de gevolgen van te veel suiker eten. Op het subforum kun je je ervaringen en vragen delen met andere bezoekers.


Op de hoogte blijven van de actualiteiten kan via onze Facebook-pagina.