Met of zonder recept

Dit medicijn is uitsluitend op recept verkrijgbaar (= UR-geneesmiddel).

Registratiejaar

2003

Werkzame stof

Ivermectine

Geneesmiddelgroepen

Schurftmiddelen

Wormmiddelen

Samenstelling

Tablet: 3 mg ivermectine

Fabrikant/Leverancier

Merck, Sharp & Dohme BV (MSD)

Wanneer gebruiken? Toepassingen (= indicaties) o.a.

Draadworm (= lymfatische filariasis met microfilaremie veroorzaakt door Wucheria bancrofty)

Schurft (sarcoptes scabiës)

Strongyloidiasis (= anguillulosis; parasitaire dunnedarm-infectie)

Algemeen

Lees ook de bijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn.

Wanneer niet gebruiken?

Overgevoeligheid of allergie voor dit medicijn of voor een of meer van de bestanddelen

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn onvoldoende gegevens om een eventuele schadelijkheid van dit medicijn tijdens de zwangerschap goed te kunnen beoordelen.

Dit medicijn niet gebruiken tijdens de zwangerschap (tenzij de arts anders voorschrijft).

Borstvoeding

Het werkzame bestanddeel van dit medicijn komt ook in de moedermelk terecht.

Dit medicijn niet gebruiken tijdens de periode van borstvoeding (tenzij de arts anders voorschrijft).

Algemeen

Sommige medicijnen kunnen een schadelijke invloed hebben op het verloop van de zwangerschap of op de ongeboren vrucht. Van veel medicijnen is dat echter nog niet precies bekend.

Heel wat wat medicijnen komen in de moedermelk terecht en bereiken zo de zuigeling.
Gebruik daarom tijdens zwangerschap of borstvoeding alleen medicijnen op doktersrecept.

Vertel ook een vervangende arts of een medisch specialist wanneer u van plan bent zwanger te worden, al zwanger bent of borstvoeding geeft. Hiermee kunt u voorkómen dat u medicijnen krijgt voorgeschreven, die niet mogen worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Raadpleeg eerst uw arts wanneer u van plan bent tijdens de zwangerschap of borstvoeding oude medicijnen, zelfzorg-medicijnen of alternatieve middelen te gebruiken.

Lees ook de patiëntenbijsluiter voor informatie over het gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Verkeer, werk en sport

Dit medicijn kan als mogelijke bijwerkingen o.a. duizeligheid , evenwichtsstoornissen en bevingen veroorzaken.
Hiervan kunnen allerlei dagelijkse activiteiten, zoals bezigheden in en rond het huis, deelname aan het verkeer en het bedienen of besturen van machines, ernstige hinder ondervinden.

Hoe werkt het?

De werkzame stof in dit medicijn is werkzaam tegen worminfecties (= infestaties). Het doodt (= vermicide werking) diverse soorten wormen, waaronder de draadworm Wucheria bancrofti en de rondworm Strongyloides stercoralis.

Bijwerkingen

Bij behandeling van strongyloidiasis: o.a. bevingen (tremor), bloedbeeld-veranderingen, braken, buikpijn, duizeligheid, evenwichtsstoornissen (vertigo), misselijkheid, verminderde eetlust (anorexie), slapeloosheid, lichaamszwakte (asthenie)

Bij behandeling van filariasis (= draadworm): ademhalingsproblemen, bovenbuikpijn, buikpijn, evenwichtsstoornissen, duizeligheid bij opstaan (posturale hypotensie), gewrichtspijn (artralgie), hoest, hoofdpijn, keelpijn, koorts, lichaamspijn, lichaamszwakte (asthenie), misselijkheid, pijn of vervelend gevoel in de ballen, rillingen, spierpijn (myalgie), spijsverteringsstoornissen,

Bij behandeling van scabiës (schurft): voorbijgaande aanvallen van jeuk (= pruritis) aan het begin van de behandeling.

Wisselwerkingen

Er zijn geen wisselwerkingen bekend met andere medicijnen, voedsel of dranken.

Hoe te gebruiken?

Zie etiket en de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter van de verpakking.

De tablet(ten) met water innemen op een lege maag.

Het tijdstip van inname is niet van belang, maar er mag binnen 2 uur vóor en 2 uur ná gebruik geen voedsel worden ingenomen.

Bij kinderen jonger dan 6 jaar de tabletten voor gebruik eest verpulveren en dan op lege maag laten innemen met water.

Hoe te bewaren?

In de verpakking bij kamertemperatuur.

Medicatietrouw

In de praktijk wordt maar liefst 50% van alle medicijnen niet, onvoldoende of verkeerd gebruikt! Het gebruik van medicijnen heeft echter alleen zin wanneer ze correct worden gebruikt. Dat wil zeggen nauwkeurig volgens het voorschrift van de arts.

Wanneer u geen of te weinig medicijn gebruikt (= onderdosering), bestaat de kans dat de ziekte of de klachten niet overgaan of dat u (opnieuw) ziek wordt.

Wanneer u te veel medicijn gebruikt (= overdosering), kan dat leiden tot ongewenste bijwerkingen en zelfs tot ziekenhuisopname. Gebruik dus nooit méér dan de voorgeschreven hoeveelheid.

Vraag uw arts of apotheker om uitleg als u niet precies weet hoe u uw medicijnen moet gebruiken of wanneer u dat bent vergeten.

Zelf combineren van medicijnen

Combineer recept-medicijnen niet op eigen initiatief met oude medicijnen, die u heeft bewaard, of met zelfzorg-medicijnen. Dit kan namelijk leiden tot ongewenste wisselwerkingen (= interacties).

Vraag eerst advies aan uw arts of apotheker als u naast de medicijnen van de dokter nog andere medicijnen wilt gebruiken.

Vertrouwen in de medicijnen

Voor een goed resultaat is het van groot belang dat u vertrouwen heeft in de medicijnen die u krijgt. Wanneer u denkt dat u het verkeerde medicijn heeft gekregen, bang bent voor bijwerkingen of denkt dat de medicijnen die u heeft gekregen niet helpen, kan dat uw vertrouwen in de medicijnen ernstig ondermijnen.

Bespreek eventuele problemen met betrekking tot uw medicijnen altijd met uw arts of apotheker. Deze kunnen dan uw ongerustheid weg nemen of bekijken of u misschien andere medicijnen nodig heeft.

Medicatiebegeleiding

Gebruik dit middel nauwkeurig volgens het voorschrift van uw arts.

Wanneer u geen of te weinig van dit middel gebruikt (= onderdosering), bestaat de kans dat de worminfectie niet verdwijnt. Gebruik daarom niet minder dan de voorgeschreven hoeveelheid en gebruik het ook niet korter dan is voorgeschreven. Het is dus belangrijk dat u de kuur afmaakt .

Bespreek uw ervaringen en eventuele problemen met het gebruik van dit medicijn tijdens de controle met uw arts. Vertel uw arts ook of u wél of niet tevreden bent met het voorgeschreven medicijn. Die kan dan bekijken of de dosis moet worden aangepast of dat u een ander medicijn nodig heeft.

Als u problemen met het gebruik heeft of niet (meer) weet hoe u dit middel moet gebruiken, kunt u dat aan uw arts of apotheker vragen.

Vergoeding of zelf betalen?

Dit medicijn is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt daarom vergoed volgens de daarvoor geldende regels van de overheid en uw zorgverzekeraar .

Vraag uw arts, apotheker of zorgverzekeraar zo nodig om nadere informatie over de vergoeding van uw medicijnen.

Meer informatie

Bijsluiter van Stromectol®

Bijzonderheden

Geen

Overdosering

Huiduitslag, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, buikpijn, coördinatie-stoornissen (ataxie), evenwichtsstoornissen (vertigo), zwellingen (oedeem), gevoelloosheid van de huid (paresthesie), lichaamszwakte (asthenie), ademhalingsproblemen (dyspnoe)

Laatst bijgewerkt: 25 juli 2017