Mogelijke verschijnselen van Afrikaanse saapziekte (= trypanosomiasis) o.a.:
- pijnlijke steek
- na paar dagen (Oost-Afrikaanse variant), weken, maanden of jaren (West-Afrinaaknse variant) ontstaat op de plaats van de steek een grote rode en open zweer
- lichamelijke uitputting: doordat de parasiet steeds verandert, is en blijft hij ongevoelig voor de antistoffen die het lichaam er tegen aanmaakt. Hierdoor wordt het afweersysteem en daarmee ook het uitgeput.

West-Afrikaanse slaapziekte :
- zweer op plek van steek, opgezette lymfeklieren, koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, ziek voelen, gezwollen klieren aan de achterkant van de nek, uitslag, zwelling rond de ogen, opgezette handen, zware hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, hersen-ontsteking (= encefalitis) met complicaties zoals verwardheid, slaapstoornissen, epileptische aanvallen, moeite met lopen, gevoelloosheid in handen en voeten. Uiteindelijk vermagering, bewusteloosheid (= coma)

Oost-Afrikaanse slaapziekte: zweer op de plek van de steek, koorts, zware hoofdpijn, prikkelbaarheid, intense vermoeidheid, opgezette lymfeklieren, spier- en gewrichtspijn met als complicaties o.a. verwardheid, persoonlijkheidsveranderingen, moeizame spraak, epileptische aanvallen en moeite met lopen, sufheid, bewusteloosheid (= coma)

Terug naar Afrikaanse slaapziekte